in Frankrijk geproduceerde wijn. Frankrijk was van oudsher het land met de grootste wijnproduktie (de plaats is overgenomen door Italië).
Meer dan 1 mrd. ha aan wijngaarden leveren jaarlijks ca. 60 mln. hl wijn. De belangrijkste wijndistricten, in volgorde van de hoeveelheid wijn die er geproduceerd wordt, zijn het Bordeauxgebied, het Bourgognegebied, de Loirevallei, de Rhônevallei, het Zuidoostdistrict, het Champagnedistrict, de Elzas, het Zuidwestdistrict en de Jura.Ter bescherming van de consument zijn produktie, processen en benaming van wijn aan strenge wettelijke eisen onderworpen, met zware straffen voor fraude. In het algemeen worden de Franse wijnen in twee categorieën ingedeeld.
1. Gewone wijnen voor directe consumptie (landwijn, bulkwijn, wijn in vaten). Tot deze klasse behoren ook bepaalde gebottelde merkwijnen, waarbij op de fles mede het wijndistrict van afkomst vermeld staat. Dit laatste is geen kwaliteitsgarantie. Het minimumalcoholgehalte is 8,5%.
2. Wijnen met het kenmerk: ‘Appellation d’origine’. Wijnen die dit kenmerk mogen voeren, zijn aan strenge wettelijke voorschriften gebonden die voor elk district verschillend zijn en die garanderen dat de afkomst en bereiding voldoen aan de voor deze streek geldende eisen. Er worden twee kwaliteitsklassen onderscheiden:
a. de kwaliteitsklasse van wijnen die de classificatie ‘Vin délimité de qualité supérieure’ (VDQS) mogen voeren, en het stempel van goedkeuring van het lokale ‘Syndicat viticole’ moeten hebben;
b. de aan nog veel strengere eisen onderworpen wijnen die het kenmerk ‘Appellation d’origine contrôlée’ (AOC) mogen voeren. Dit zijn meestal de gerenommeerde klassewijnen. Zij worden vooraf gekeurd door een smaakbeoordelingscommissie, aangesteld door het ‘Institut National des Appellations d’origine’ (INAO).
Ca. 15% van de Franse wijnproduktie heeft de classificatie AOC, 5% valt onder de classificatie VDQS ; ca. 5% wordt gebruikt voor het stoken van cognac en vieux (eaux-de-vie). Van de produktie behoort 75% tot het gewone landwijntype, waarvan het grootste deel binnenslands geconsumeerd wordt. Produktie van het landwijntype is vooral belangrijk in de departementen Hérault, Aude en Gard.