Ned. letterkundig tijdschrift, eind 1931 opgericht door M. ter Braak en E. du Perron. Hoewel het eerste nummer al nov. 1931 verscheen, begon officieel de eerste jaargang in 1932.
De redactie werd gevormd door de oprichters en M. Roelants. Na de tweede jaargang verliet Du Perron de redactie en werd Forum gesplitst in een Ned. en een Vlaams deel. S. Vestdijk en V. van Vriesland traden tot de Ned. redactie toe, M. Gijsen, R.A.
Herreman en G. Walschap tot de Vlaamse. Na de vierde jaargang (1935) hield Forum op te bestaan.De discussie rond D. Binnendijks bloemlezing Prisma (1930), waaraan vooral door Ter Braak, Binnendijk, Du Perron en H. Marsman werd deelgenomen, kan men beschouwen als de directe aanleiding tot de oprichting van Forum. De daarbij ingenomen standpunten zijn gekarakteriseerd als de tegenstelling ‘vorm of vent’ (J. Bloem), d.w.z. de tegenstelling tussen de opvatting dat een litterair kunstwerk allereerst dient te worden beoordeeld als een autonome structuur, los van de auteur (Binnendijk), en de opvatting dat litteratuur uitdrukking is van een oorspronkelijke persoonlijkheid. De consequenties van beide opvattingen liepen zo ver uiteen, dat het tijdschrift De Vrije Bladen, waarvan Marsman en Binnendijk redacteur en Ter Braak en Du Perron medewerker waren, eraan te gronde is gegaan. Toen een poging tot reorganisatie mislukte, werd Forum opgericht, met medewerking overigens van Marsman die aanvankelijk ook redacteur zou worden.
In Forum is veel werk gepubliceerd dat ruime bekendheid heeft verkregen: Slauerhoffs romans Het verboden rijk en Het leven op aarde, Ter Braaks Dr. Dumay verliest ..., Vestdijks Else Böhler, Walschaps Celibaat, Elsschots Kaas en Tsjip, verder gedichten, polemische en essayistische bijdragen behalve van de genoemde auteurs ook van o.a. Marsman, Engelman, Greshoff, H. de Vries, Brulez, Minne, Van Nijlen. In de poëzie ontstond vooral in navolging van Du Perron, Elsschot en Greshoff de Forumtoon, die wordt gekenmerkt door het gebruik van spreektaal (Parlando van Du Perron), door anekdotiek en door soms te nadrukkelijke nuchterheid of een zeker cynisme. De invloed van Forum is zeer groot geweest en werkt tot de huidige dag door.
LITT. W.L.M.E. van Leeuwen, Rondom Forum (1951); J. Greshoff, Volière (1956), S. Vestdijk, Gestalten tegenover mij (1961); M. ter Braak en E. du Perron, Briefwisseling 1930-40 (1962 vlg.); H.A. Gomperts, De geheime tuin (1963); M. Roelants, Roman van het tijdschrift Forum (1965); K. Fens, Loodlijnen (1967).