v./m. (-’s), opname-apparaat voor films.
De filmcamera komt in principe overeen met de normale fotocamera. Zij is echter voorzien van een transportmechanisme dat de film schoksgewijs langs het beeldmasker trekt, en van een zgn. vlinder. Gedurende de periode dat de film stilstaat, laat de vlinder het licht door, zodat de film wordt belicht, vervolgens onderschept de vlinder het licht tot de film over een afstand, overeenkomend met de hoogte van één filmbeeldje, is voortbewogen. De snelheid van de film bedraagt voor normale geluidsfilms steeds 24 beeldjes per seconde, voor stomme films meestal 16 beeldjes per seconde. Om bepaalde effecten te bereiken wordt de snelheid bij de opnamen soms vergroot of verkleind. Indien een film, die met een grotere snelheid is opgenomen, met een snelheid van 24 beeldjes per seconde wordt geprojecteerd, wordt de beweging vertraagd weergegeven, waardoor het mogelijk is snelle bewegingen te bestuderen.
De grootste opnamesnelheid, die met mechanische middelen kan worden bereikt, bedraagt ca. 250 beeldjes per seconde. Met elektronische middelen zijn echter opnamesnelheden van 10000 beeldjes per seconde bereikt, die zelfs de analyse van de bewegingen van een afgevuurd projectiel mogelijk maken.
Vertraagde opname wordt toegepast om bewegingen, die te langzaam verlopen om normaal te worden waargenomen, te kunnen bestuderen. Hiervan maakt men b.v. gebruik om de groei van planten te volgen. Afhankelijk van de snelheid van de groei maakt men de opnamen met kortere of langere tussenpozen. Indien men de aldus verkregen film met een snelheid van 24 beeldjes per seconde vertoont, wordt een groeiproces van dagen of maanden in enkele seconden of minuten weergegeven, zodat men de plant werkelijk ziet groeien.
De moderne camera’s voor filmstudio’s worden aangedreven door elektromotoren. Zij werken volkomen geruisloos, wat in verband met de gelijktijdige opname van het geluid noodzakelijk is. De camera is meestal op een camerawagen gemonteerd, waarop zich ook de zitplaats van de cameraman bevindt. Het apparaat kan zich dus tijdens de opname vrij in alle richtingen bewegen. Voor opnamen van bovenaf wordt gebruik gemaakt van een filmof camerakraan. Door deze bewegingsvrijheid zijn opnamen mogelijk, die op andere wijze bezwaarlijk tot stand komen en waardoor het beeld veelal in de vrije ruimte schijnt te zweven.
Camera’s voor amateurs worden door een batterijmotor of door een veerwerk aangedreven. Bij de opnamen wordt de camera in de hand gehouden of op een beweegbaar statief geplaatst. Bij filmcamera’s voor 8 mm of super 8 films, kan zelfs gelijktijdig geluid opgenomen Worden door de aanwezigheid van een ingebouwd magnetisch registratiemechanisme.