Auguste, Franse kok, *28.10.1847 Villeneuve-Loubet, ♱12.2.1935 Nice. Op twaalfjarige leeftijd begon Escoffier zijn loopbaan in een klein hotel in Nice.
Met 18 jaar kwam hij in Parijs terecht in een vermaard restaurant aan de Champs Elysées ‘Le Petit Moulin Rouge’. Zijn loopbaan culmineerde in het samengaan met Ritz en Echenard, twee beroemde hoteliers, met wie hij in 1890 het Savoy Hotel in Londen opende. In 1898 ging hij over naar het Carlton Hotel. Escoffier streefde naar een doelmatige keuken en propageerde het gebruik van dekschalen in plaats van de toen gebruikelijke groots opgemaakte, en daardoor snel afkoelende schotels. Hij is de samensteller van vele, beroemd geworden gerechten. Werken: Le guide culinaire (1903; met P.Gilbert en E.Fétu), Le livre des menus (1912), Traité sur l'art de travailler les fleurs en cire (1913), Ma cuisine (1934), Le carnet d’épicure (1935)..