Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Economische kringloop

betekenis & definitie

voorstellingswijze waarvan men zich in de economie bedient om de doorstroming van geld en goederen door de volkshuishouding te verduidelijken. Reeds F.Quesnay (1694— 1774) kwam op de gedachte om het maatschappelijk doorstromingsproces van geld en goederen uit te beelden in een kringloopschema, naar analogie van de ontdekking van de menselijke bloedcirculatie door W.Harvey (1578—1657).

Dit denkbeeld is van grote betekenis geweest voor de economie, maar pas na de opkomst van de macro-economische denkwijze. De economische kringloop kan een waardevol hulpmiddel vormen bij de demonstratie van de samenhang tussen grootheden als consumptie, investeringen, produktie en nationaal inkomen. Om zich het kringloopschema in zijn meest eenvoudige gedaante te kunnen voorstellen, kan men het beste uitgaan van een economie die alleen consumptiegoederen voortbrengt. Daarin verwerven de bedrijven de beschikkingsmacht over bepaalde produktiemiddelen (arbeid, grond en kapitaal), wenden deze aan voor de produktie van allerlei consumptiegoederen, die dan uiteindelijk weer worden verkocht aan het publiek. Voor de produktieve diensten betaalt het bedrijfsleven inkomen (loon, grondrente en kapitaalinterest). Met het ontvangen van geld koopt men weer produkten van de bedrijven.

Beide geldstromen passeren twee soorten markten, nl. de markt van produktiemiddelen, waar de ondernemers de benodigde arbeid, grond en kapitaal verwerven, en de markt van eindprodukten, waar de verbruikers hun inkomen in goederen omzetten. In feite vertoont de gelden goederenkringloop natuurlijk een veel ingewikkelder beeld dan hier is aangegeven, omdat ook rekening moet worden gehouden met de relatie tussen investeringen en besparingen, met de overheidsuitgaven en belastinginkomsten, alsook met de internationale handel. De economische statistiek is thans zover ontwikkeld dat het mogelijk is aan al deze grootheden een cijfermatige inhoud te geven, die wordt samengevat in de zgn. nationale jaarrekeningen. . LITT. N.H.Douben, Nation. boekhouding en econ. kringloop (1973).

< >