hoofdstad van de republiek Ierland en van de gelijknamige county, 570000 inw. Dwars door Dublin stroomt de Liffey, waarvan de monding door uitbaggering bevaarbaar wordt gehouden voor zeeschepen, waardoor Dublin de belangrijkste zeehaven van Ierland en tevens het belangrijkste handelsen industriecentrum is.
De voorhaven van Dublin is DunLaoghaire. Industrie: scheepswerven, metaal-, textiel-, glasen voedingsmiddelenindustrie, brouwerijen en chemische nijverheid. Dublin is knooppunt en eindpunt voor alle Ierse spoorwegen. Vlieghaven Collinstown. Dublin heeft twee universiteiten (Trinity College met beroemde bibliotheek, en National University), sterrenwacht en diverse musea. De oudste stadsdelen dateren uit de 13e eeuw, maar verder wordt het centrum ingenomen door statige classicistische architectuur uit de 18e—19e eeuw.
Vele parken. De stad heeft een aantal oude kerken, zoals Saint Patrick’s Cathedral (12e—14e eeuw), Christ Church (11e—12e eeuw) met crypt.
GESCHIEDENIS
De oude Keltische stad Dublin (Dubhlin = zwarte poel) is mogelijk het Eblana van Ptolemaios. In ca.450 werd hier het christendom gevestigd door Sint Patrick. In de 9e eeuw werd Dublin veroverd door de Vikingen, in 851 werd het de hoofdplaats van een Deens koninkrijk. In 1038 werd Dublin een bisdom. De Denen werden in 1179 verdreven door de Engelsen.
Dublin Castle, opgericht door de Vikingen, werd het centrum van de Engelse regering in Ierland van de 12e—20e eeuw.
LITT. J.H.Harvey, Dublin (1949); V.Pritchett, E. Rafer, Dublin (1967).