(desodoriseerde, heeft gedesodorideerd), een bewerking die ten doel heeft onaangename geuren te doen verdwijnen.
Een veelgebruikt middel voor desodorisatie is actieve kool. Van oudsher is kool als middel voor wegnemen van de stank welbekend. Inwendig wordt actieve kool veelvuldig toegepast om onaangename geuren, die zich bij sterke rottingsprocessen in het darmkanaal vormen, te bestrijden. Naast adsorptie (waterzuiveringstechniek) treedt er ook een reactie op, H2S wordt omgezet tot S in oxiderend milieu (zuiveren van synthesegas, teervrij), S02 tot S03 (ontzwavelen van rookgassen). Amines e.d. kunnen geadsorbeerd worden aan ionenuitwisselaars (lucht zuiveren). Oliën en vetten desodoriseert men door stoomdestillatie op hogere temperatuur onder vacuüm, ook door adsorptiekool.
Het gebruik van ozon (of ozonvormende ultraviolette stralen) is af te keuren daar de voor de reactie vereiste concentratie van ozon groter is dan die van de gevaarlijkheidsdrempel van ozon. Sporen chloor (hypochloriet) neemt de geuren weg doch brengt die van chloor ervoor in de plaats. Dikwijls wordt zgn. gedesodoriseerd door een meer aangename geur in de lucht te brengen die de ‘stank’ niet meer waarneembaar maakt.