Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Dagloon

betekenis & definitie

o. (-lonen), (ook: uitkeringsloon), betaling voor een dag arbeid; in werken, per dag betaald worden.

Dagloon is het loon waarover in Nederland de sociale verzekeringsuitkering bij de loondervingswetten voor werknemers wordt berekend. Deze wetten bepalen wat onder het dagloon wordt verstaan. Volgens door de Ned. Sociale Verzekeringsraad opgestelde regels wordt als dagloon beschouwd het loon dat de verzekerde tijdens het genot van de uitkering bij een vijfdaagse werkweek gemiddeld per dag zou hebben kunnen verdienen in het beroep dat hij gewoonlijk uitoefende, gedurende de laatste 13 weken ( Ziektewet en Werkloosheidswet) of gedurende het laatste jaar (Wet Arbeidsongeschiktheidsuitkering). De -Coördinatiewet geeft het maximum dagloon aan. De dagloonbesluiten van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Werkloosheidswet (en de Wet Werkloosheidsvoorziening) kennen een minimum dagloon: de uitkering wordt over het minimum berekend, ook al was het werkelijk verdiende loon lager. premieloon.

In België verstaat de wet van 12.4.1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers onder ‘loon’:

1. het loon in geld waarop de werknemer ingevolge zijn dienstbetrekking recht heeft ten laste van de werkgever;
2. de fooien of het bedieningsgeld waarop de werknemer recht heeft ingevolge zijn dienstbetrekking of krachtens het gebruik;
3. de in geld waardeerbare voordelen waarop de werknemer ingevolge zijn dienstbetrekking recht heeft ten laste van de werkgever. De wet doet geen afbreuk aan meer gunstige bijzondere regelingen die voor bepaalde categorieën van werknemers zijn of zullen worden getroffen door of krachtens een andere wet. De rechtspraak van het Hof van Cassatie vat het begrip ‘loon’ zeer ruim op, b.v. de vergoeding voor reiskosten die de werkgever ingevolge de arbeidsovereenkomst aan een handelsvertegenwoordiger moet betalen, dient als loon in de zin van voormelde wet te worden aangemerkt en valt onder de door deze wet verleende bescherming. Een eindejaarspremie die volgens algemene normen in verhouding tot de door de werknemers verrichte arbeid is vastgesteld, is loon, wanneer de werknemers hun recht daarop niet alleen aan een overeenkomst, maar ook aan een eenzijdige door de werkgever aangegane verbintenis ontlenen. Hetzelfde geldt wanneer de werkgever een dergelijke eindejaarspremie uitkeert ingevolge een gebruik dat het karakter van algemeenheid, vastheid en bestendigheid draagt en waarbij alle werknemers zonder onderscheid en zonder specifieke voorwaarden een dergelijke premie uitbetaald krijgen.

De waarborgsmaatregelen van het loon zijn getroffen door de wet van 20.7.1960, gewijzigd door die van 10.12.1962 en werden bij KB van 22.4.1976 uitgebreid tot sommige personeelsleden van de prov., gemeenten, agglomeraties en federaties van gemeenten.

< >