v., (ook: hypothyreoïdie), aangeboren functiestoornis van de schildklier.
Kinderen met cretinisme en juveniel myxoedeem (hypothyreoïdie die zich ontwikkelt bij zuigeling of kleuter door een pas na de geboorte optredende oorzaak) hebben een verlangzaamde stofwisseling; de normale groei en ontwikkeling zijn gestoord. Niet alleen schiet de lichamelijke groei, m.n. de groei van beenderen tekort (dwerggroei), maar ook de seksuele en geestelijke ontwikkeling blijven sterk achter bij die van normale kinderen. Pasgeborenen met cretinisme zijn vaak langdurig icterisch, drinken slecht, neigen tot ondertemperatuur en huilen vaak met opvallend laag stemgeluid. Kinderen met het volledig beeld van cretinisme zijn meestal gedrongen, hebben grove gelaatstrekken en een domme gezichtsuitdrukking. De huid is droog, ruw en dik. Als de behandeling snel na de geboorte wordt begonnen, kunnen de verschijnselen grotendeels worden teruggedrongen en kan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling praktisch normaal verlopen.
Doofheid is frequent. Bij niet volledig ontwikkeld cretinisme kan men toch vaak de diagnose met zekerheid stellen door röntgenologisch de vertraagde beengroei aan te tonen. De pathologische veranderingen van de schildklier variëren sterk. In gevallen van endemisch cretinisme is er meestal een kropgezwel. De behandeling bestaat uit het toedienen van schildklierhormoon. Cretinisme komt relatief veel voor in sommige gebieden waar krop endemisch is (b.v. in Zwitserland).
Men spreekt dan wel van endemisch cretinisme. Incidentele gevallen van cretinisme worden echter ook wel gezien bij kinderen van gezonde moeders. Juveniel myxoedeem lijkt klinisch geheel op cretinisme, maar reageert beter op de behandeling met schildklierhormonen. Het is mogelijk dat cretinisme niet alleen berust op een hypofunctie, maar ook gedeeltelijk op een verkeerde functie (dysfunctie) van de schildklier.