[Eng.], m. (-s),
1. speculatieve handeling op de termijnmarkt;
2. hoekschop of hoekslag (e).
economie. De cornerspeculant koopt zoveel mogelijk op termijn en neemt tegelijkertijd maatregelen om de verkoper het nakomen van zijn contracten onmogelijk te maken. Corners kwamen vroeger veel voor, m.n. in de Amerikaanse graanhandel. De cornerspeculant kocht alle per termijn aangeboden hoeveelheden en bracht of liet de verkopers in de waan, dat hij zijn marktpositie tijdig door verkooptransacties zou neutraliseren. In tegenstelling tot de gewekte verwachting liet hij echter op levering aankomen, waardoor de termijnverkopers op de locomarkt als kopers moesten optreden om op termijncontract te kunnen leveren. De cornerspeculant had dan echter van te voren maatregelen getroffen om dit loco-aanbod onvoldoende te doen zijn door:
1. het afsluiten van termijncontracten tot een zodanig quantum, dat de grootst denkbare aanvoer op die termijn erdoor werd overtroffen;
2. door zoveel van het goed zelf op te slaan, dat er kunstmatige schaarste ontstond.
De termijnverkopers, in een ‘hoek’ (corner) gedreven, konden hun contracten dan slechts tegen een kunstmatig verhoogd prijspeil afwikkelen. De cornerpraktijken leveren vooral succes op naarmate de oogsten geringer zijn en de berichtgeving en verkeerstoestanden slechter. De laatste grote corner op de naturamarkt was die in witte peper in 1935 te Londen. Hoewel de meeste corners tot mislukking gedoemd zijn, worden zij toch van tijd tot tijd weer ondernomen, b.v. de mislukte manipulatie op de termijnmarkt in cacao in 1970, waarbij de Zwitserse affiliatie van de United California Bank in Los Angeles was betrokken en zware verliezen leed. Ook op de New Yorkse effectenbeurs kwamen corners soms wel voor: als baissiers meer stukken van een bepaald fonds verkocht hadden dan voor levering beschikbaar waren, kochten haussiers alle in de markt komende stukken op en werden de baissiers gedwongen tegen koersen te dekken die de haussiers wilden toestaan. Corners eindigden in de regel met een compromis, waarbij evenwel de prijs door de koper gedicteerd kan worden. Corners komen weinig meer voor, mede doordat de beursbepalingen genoemde misstanden afdoende bestrijden.
Litt. S.Brouwer, Beurs en effectenhandel (5e dr. 1966); J.F.Haccoü, Termijnhandel, termijnmarkten en speculatie (1971).
sport. De corner komt vooral voor bij voetbal en hockey (lange corner). De aanvallende partij neemt een vrije trap of slag vanaf een van de twee dichtstbijzijnde hoeken van het doel van de tegenpartij. De corner wordt toegekend indien de bal de achterlijn gepasseerd is nadat de verdedigende partij deze het laatst heeft aangeraakt. In de hockeysport komt bovendien de strafcorner voor. Deze wordt halverwege het doel en de hoek vanaf de achterlijn genomen.
Hij wordt toegekend voor overtredingen binnen de cirkel of zware overtredingen vanaf de 23-meterlijn. Het zaalhockey kent de gewone corner niet, alleen de strafcorner. Deze wordt ook gegeven als de verdedigende partij de bal opzettelijk over de achterlijn plaatst.