Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-07-2019

Compagnie financière de suez sa

betekenis & definitie

Franse holdingmaatschappij met zeer uiteenlopende belangen, één der belangrijkste financiële groepen in Europa en o.a. één der grootste banken ter wereld. De onderneming, gevestigd te Parijs, werd oorspronkelijk in 1856 opgericht door Ferdinand de Lesseps onder de naam Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez SA voor het graven en de exploitatie van het Suez Kanaal (voor 99 jaar).

Nadat Egypte zijn aandelen in 1875 aan Engeland had verkocht, werd de Engelse regering.de grootste aandeelhouder. Na de nationalisatie van het Suez Kanaal (1956), waarvoor de maatschappij schadevergoedingen ontving, is de maatschappij zich via fusies en participaties gaan richten op belegging in en beheer van verschillende financiële en industriële ondernemingen. De activiteiten omvatten:

1. belangen in handelsen investeringsbanken, verzekeringmaatschappijen, financieringsinstellingen. De belangrijkste holdings zijn: de 100 % dochtermaatschappij Banque de l’ïndochine et de Suez, tot stand gekomen in 1975 door de fusie van de Banque de l’Indochine en de Banque de Suez et de Union des Mines, met dochterondernemingen en geaffilieerde instellingen een internationaal 'netwerk van 1500 vestigingen vormend waaronder in Nederland de Banque de Suez (Nederland) NV (90 %), Crédit Industriel et Commercial (direct en indirect ca. 72 %; grootste particuliere depositobank in Frankrijk) en Société Française de Banque (72 %), Comp. Française de Crédit et de Banque (CFCB 59 %), Banque de la Hénin (99,6 %);
2. belangen in industriële, handels-, mijnbouwen onroerendgoedmaatschappijen (waaronder als grootste Compagnie de -Saint-GobainPont-a-Mousson met 18,3 %), alsmede bij fabrieken op het gebied van luchten waterinstallaties, grootwinkelbedrijf en winkelcentra, bouw en exploitatie van havens en entrepots, draaden kabelfabrieken, aardolieconcerns, brouwerijen, scheepsbouw-, waterdistributie-, machineconstructiemaatschappijen, suikerraffinaderijen, papierfabrieken, bouwnijverheid, openbare werken, hotellerie, transport en verkoop van brandstoffen, binnenlandse transportdiensten in Europa en Afrika;
3. beleggingen die zowel aandelen als obligaties omvatten. Tot de grootste beleggingen in deze sector behoren die in de -Koninklijke/Shell-groep, A-Standard Oil Co. of California, Petrofina, Michelin, -Rhône-Poulenc, Péchiney-Ugine-Kuhlmann, -International Business Machines Corp., A-De Beers Consolidated Mines, American Telephone & Telegraph Company -Philips, -Siemens, Bayer, enz. Per ultimo 1975 beliep het geconsolideerd balanstotaal FF 96,6 mrd., het nettoactief FF 5,4 mrd., waarvan 54 % banken en financiële ondernemingen. Het aandelenkapitaal bedroeg FF 842 mln. met een beurswaarde per ultimo okt. 1976 van FF 1,7 mrd.

< >