[Lat.], v. (-s), afstand, overdracht, overlating van een recht; in het bijzonder boedelafstand; akte van cessie, akte waarbij de overdracht van een schuld of vordering aan een ander plaatsvindt.
Bij cessie van schuldvordering, in Nederland geregeld bij art. 668 BW, is in principe de schuldeiser vervangbaar en de schuldenaar niet, aangezien de waarde van de vordering voor een belangrijke deel bepaald is door de persoon van de schuldenaar. Cessie van een vordering op naam (van de schuldeiser) geschiedt door een akte, die door een deurwaarder wordt betekend aan de debiteur. De overdracht wordt reeds bereikt door de ondertekening van de akte. De betekening dient slechts ter voorkoming dat de debiteur nog bevrijdend betaalt aan de cedent.
In België is cessie geregeld bij artt. 1689-1695 BW. Volgens art. 1690 BW moet aanneming bij authentieke akte geschieden. Erfdienstbaarheden, kinderbijslag e.d., schuldvorderingen intuitu personae, rechten van vennoten en kapitaalvennootschappen vóór de oprichting en ten bedrage van 20% van de aandelen, zijn wettelijk uitgesloten van cessie.