Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 04-07-2019

Capsicum

betekenis & definitie

plantengeslacht, behorend tot de familie Solanaceae, met ca. 30 soorten ‘pepers’, uit tropisch Amerika, thans in talloze vormen overal in gebruik. Overblijvende kruiden of heesters, met 5-tallige bloem, 5 niet samenklevende meeldraden en 5 staminodiën.

Om de (bes)vruchten gekweekt.Capsicum annuum levert de paprika’s, variërend in omvang (4—25 cm) en kleur (groen, rood, geel, paars, zwart), vooral gekweekt in Hongarije en Zuid-Spanje. Het zijn de ‘zoete’ pepers met vlezige vruchtwand, zeer rijk aan vitamine C. Hete pepers (Chili-piment, Spaanse peper, tjabe, lombok) komen van andere rassen.

C. frutescens, een kleine heester (enige vruchtjes te zamen in de bladoksels), levert in de tropen de felste pepers: groen (tjabe rawit) of rood. De laatste heet in poedervorm Cayenne-peper (zeer vaak vervalst). De brandende stof is capsicaïne (prikkelt o.a. de warmtezenuwen).

Capsicum-vruchtjes worden toegepast in sambals, reumatieksmeersels, thermogène-watten. Als sierplanten worden vele vormen gekweekt, b.v. de variëteit baccatum, met kogelronde (oranje) of langwerpige (geel, rood, oranje, wit) vruchtjes.

< >