Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 04-07-2019

Cacaoboter

betekenis & definitie

v./m., het uit de zaden van de cacao- boom gewonnen vet. - Cacaobonen bevatten ca. 50 % cacaoboter, die wordt gewonnen door de al dan niet gemalen bonen uit te persen, waarna uit de schillen nog 5—9 % vet kan worden verkregen door extraheren met benzine. Cacaoboter is een wit, vast vet (smeltpunt ruim 28 °C) met een sterke cacaogeur.

Indien vóór het persen wat potas wordt toegevoegd, bevat het vet nagenoeg geen vrije vetzuren en heeft het weinig neiging tot rans worden.De vetzuren bestaan in hoofdzaak uit vaste vetzuren (60 %, waarvan 40 % stearinezuur) naast 33 % oliezuur en 7 % linolzuur. Als substituut voor cacaoboter kunnen vaste bestanddelen uit kokosolie en mengsels van kokosolie met palmpitolie of Japanse talk dienen. Cacaoboter wordt voornamelijk verwerkt in chocoladeartikelen en kosmetische produkten (crèmes en lippenstiften). In de farmacie dient het voor het maken van zetpillen en zalven.

< >