Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-06-2019

Buytewech, willem pieterszoon

betekenis & definitie

Ned. schilder en etser, *ca.1590/92 Rotterdam, ♱23.9.1624 Rotterdam. Van ca.1612-17 was hij werkzaam te Haarlem, daarna in Rotterdam.

Buytewech bewoog zich op velerlei gebied: religieuze voorstellingen, emblemen en allegorieën (die hem om zijn inventiviteit de naam geestige Willem bezorgden), genrescènes, figuur- en kostuumstudies en landschappen. Als etser ontwikkelde hij zich onder invloed van o.a.

Annibale Carracci, wiens clair-obscurtechniek hij overnam, en Esaias van de Velde. Buytewech behoort tot een groep meesters die in het begin van de 17e eeuw, nog onder invloed van het maniërisme, het Hollandse realisme inleidde.

Zijn elegante gezelschapsstukken, soms nog met een verborgen moraliserende strekking, hadden grote invloed op Dirk Hals en op de verdere ontwikkeling van het genrestuk in de Noordnederlandse schilderkunst; zijn naar het leven getekende genrevoorstellingen buitenshuis beïnvloedden o.a. Jan van de Velde de Oude en Cornelis Saftleven.

Slechts ca. 10 schilderijen kunnen aan hem worden toegeschreven.

LITT. J.S.Kunstreich, Der geistreiche Willem (1959); E.Haverkamp-Begemann, W.Buytewech (1959); E.Haverkamp-Begemann, Etchings of W. Buytewech (1962).

< >