hoofdstad van Argentinië, aan de rechteroever van het estuarium van de Rio de la Plata, op 208 km van de Atlantische Oceaan, 3,0 mln. inw.; met de voorsteden (Groot-Buenos Aires) 8,4 mln. inw., d.i. 35 % van de totale landsbevolking, waarmee Buenos Aires een van de grootste steden ter wereld is. Het federaal district Buenos Aires is 200 km2 groot.
Buenos Aires speelt een dominerende, centraliserende rol in Argentinië op cultureel, politiek, commercieel en industrieel terrein. De provincies, en in het bijzonder de in cultuur gebrachte pampa, zijn afhankelijk van Buenos Aires als markt en als leverancier van verbruiksgoederen.
Wegen en spoorlijnen lopen van Buenos Aires naar de hoofdsteden van de provincies; onderling zijn deze niet met elkaar verbonden, al komt daar geleidelijk verbetering in. De in 1821 gestichte universiteit telt 80000 studenten.
Buenos Aires heeft vele andere wetenschappelijke instellingen, evenals vele musea, bibliotheken, kunstinstellingen enz. De straten vormen een schaakbordpatroon; om verkeerscongesties in het centrum op te lossen zijn in dit patroon veranderingen aangebracht.
Er is een ondergronds spoorwegnet. Het industriecentrum is de voorstad Avellaneda (350000 inw.): vleesindustrie, textielfabricage, brouwerijen, metaalindustrie, chemische industrie, meelfabrieken en leerlooierijen.
De havenactiviteiten zijn zeer belangrijk. De La Plata moet hier echter voortdurend worden uitgebaggerd om de vaargeul naar het dieper water onder de kust van Uruguay op de juiste diepte te houden.
Buenos Aires heeft twee luchthavens: Ezeiza, 30 km van het centrum, voor internationale vluchten, en Aeroparque, aan de oever van de La Plata, voor binnenlandse lijnen.GESCHIEDENIS. Op 3.2.1536 stichtte Pedro de Mendoza de plaats ‘Nuestra Senora de 'Los Buenos Aires’ genoemd naar de beschermvrouwe van de zeelieden. De nederzetting werd platgebrand en de inwoners verdreven door de Indianen. Op 11.6.1580 stichtte Juan de Garay voor de tweede keer de plaats Buenos Aires. Gedurende de 16e eeuw was Buenos Aires een stad van geringe betekenis. Buenos Aires mocht niet vrij handel drijven.
Deze werd over land via Panama gecentraliseerd. In 1776 werd Buenos Aires de hoofdstad van het onderkoninkrijk Rio de la Plata. De handelsrestricties werden opgeheven, waardoor de stad tot ontwikkeling kon komen. Twee Engelse invasies werden in 1806 en 1807 teruggeslagen. In 1810 brak er in Buenos Aires een opstand uit die in 1816 leidde tot de officiële verklaring van onafhankelijkheid van Spanje. Van 1851—59 vormde Buenos Aires een afzonderlijke staat, waarna het in 1882 hoofdstad werd van de republiek Argentinië en afgescheiden werd van de prov.Buenos Aires.