v. (-en),
1. bedrijf van een brouwer; plaats waar gebrouwen wordt ; er komt leven in de brouwerij, er komt wat te doen, (ook) de zaken gaan vooruit, (ook) men wordt wakker;
2. beroep, vak van brouwer.
De hoofdingrediënten voor de bereiding van bier in de brouwerij, zijn zeer zuiver water, mout (en andere zetmeel bevattende granen) en hop. Het benodigd water wordt vaak voorbehandeld met een absorberende koolsoort teneinde alle smaakbeïnvloedende onzuiverheden te verwijderen. Mout wordt veelal in de eigen mouterij bereid uit hoogwaardige brouwgerst. Hop, een zeer kostbaar ingrediënt, wordt in speciaal hiervoor ingerichte koelkamers opgeslagen. In het brouwhuis wordt de wort bereid. In de gistingskelders vindt de hoofdgisting plaats.
Het nagistingsproces vindt plaats in de opslagkelders. Vervolgens wordt het bier in de vulafdeling af getapt in vaten, flessen of blikken en voorzover nodig gepasteuriseerd en verpakt. Ter voorkoming van infectie met ongewenste microorganismen gedurende de bierbereiding zijn de diverse afdelingen van de brouwerij scherp ruimtelijk van elkaar gescheiden.
Vroeger was bierbereiding een geheime kunst waarbij de brouwmeester een belangrijke rol speelde en allerlei vooroordelen schering en inslag waren. Thans is een brouwerij een modern grootbedrijf dat op wetenschappelijke basis bedreven wordt met de meest moderne apparatuur. De bierproduktie in Nederland bedroeg in 1975 1243 mln. liter (ruim tweemaal zoveel als in 1964); twee derde hiervan werd gebotteld en een derde op fust afgeleverd (slechts 1,2 % in blik), 85 % van de bierproduktie wordt in eigen land geconsumeerd; 15 % geëxporteerd. Het aantal Ned. brouwerijbedrijven neemt steeds af, maar de produktiecapaciteit van de resterende neemt sterk toe. In 1900 waren er ruim 500, in 1973 waren er 15 ondernemingen met 23 brouwerijen.
In België bedroeg de bierproduktie 1379 mln. liter in 1975; ca. 62 % was flessenbier, ca. 38 % bier op fust, minder dan 1 % in blik. Aan bier werd in 1975 120 mln. liter geïmporteerd en 221 mln. liter geëxporteerd. Het aantal brouwerijen bedroeg in 1900 ca. 3000, in 1975 ca. 150.