(ook: blue ribbon of riband), van omstreeks het midden van de 19e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog de onderscheiding voor het passagiersschip dat de snelste reis maakte over de Atlantische Oceaan tussen Ambrose Lightship voor de haven van New York en de vuurtoren op Bishop’s Rock voor de Ierse zuidkust (ca. 2900 zeemijl).
Al in het begin van de 19e eeuw bestond er een scherpe concurrentie tussen snelzeilende klipperschepen. De eerste (onofficiële) winnaar van de trofee zou de ‘Britannia’ van Samuel Cunard’s British and North American Royal Mail Steam Packet Company zijn. Dit houten rader-stoom/zeilschip zou in aug. 1840 tien dagen nodig hebben gehad voor de reis Boston-Liverpool, met een gemiddelde snelheid van 10,56 knopen (5,43 m/s). De ‘Pacific’ van de New York and Liverpool United States Mail Steamship Company (in de wandeling Collins Line genoemd) veroverde in mei 1851 met een gemiddelde van 13 knopen (6,7 m/s) het record in oostelijke richting. Het laatste record uit de zeiltijd werd in 1889 gevestigd door de ‘City of Paris’, een driemaster met klippersteven, met een gemiddelde snelheid van 20,02 knopen (10,29 m/s). De eerste stoomschepen waren weliswaar wat - en niet eens zo veel - groter, maar niet zo heel veel sneller.
Twintig jaar na de ‘City of Paris’ veroverde de ‘Mauretania’ met een gemiddelde snelheid van 25,61 knopen (13,16 m/s) de blauwe wimpel. De concurrentie tussen de internationale zeerederijen spitste zich steeds meer toe, aanvankelijk op emigranten uit Europa, na de beperking van de immigratie in de VS steeds meer op het luxe-passagiersvervoer. Na de Tweede Wereldoorlog echter maakte de burgerluchtvaart met haar eveneens steeds grotere, luxueuzere en snellere vliegtuigen zó snel een einde aan de passagierslijnvaart, dat na 1945 gebouwde hyper-luxueuze en snelle passagiersschepen als de ‘France’ en de ‘United States’ niet meer rendabel te exploiteren waren. Laatstgenoemde vestigde in 1952 het voorlopig laatste record met een gemiddelde snelheid van 34,48 knopen (17,72 m/s).
LITT. T.Hughes, De snelste oceaanreuzen (1974).