Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Bestraling

betekenis & definitie

v. (-en), het bestralen of bestraald worden, m.n. in de geneeskunde (zie stralingstherapie), maar ook van voedsel.

Ioniserende stralen, nl. bèta- en gammastralen, kunnen de houdbaarheid van sommige tuinbouwprodukten gunstig beïnvloeden. Bij aardappelen en uien wordt de spruitvorming erdoor geremd. Bètastralen bestrijden op zacht fruit, o.a. aardbeien, de ontwikkeling van schimmels (Botrytis cinerea). De vereiste doses voor een effectieve schimmelbestrijding veroorzaken bij waterrijke produkten (groente en fruit) vaak smaakafwijkingen en verkleuringen. De toepassingsmogelijkheden zijn daardoor bij groente en fruit beperkt.

Bij gedroogde groente bewerkt een intensieve bestraling, 1-10 megarad, een toenemende verkorting van de kooktijd zonder dat hierbij smaakbeïnvloeding optreedt; 2000—3000 krad bekorten de kooktijd tot ca. 25 % van de normale. Commerciële toepassing van ioniserende stralen vindt in de droogindustrie (nog) niet plaats. Litt. J.C.Mettivier Meyer, Drogen van groente (1973); O.L.Staden, A review of the potential of fruit and vegetable irradiation (1974).

< >