Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 09-03-2019

Beklag

betekenis & definitie

o. (g. mv.j,

1. hetzich-beklagen: rechtvan zijn beklag doen bij; zijn indienen;
2. mogelijkheid om zich te beklagen bij militaire instanties ;
3. (spr.) die in beklag is, heeftgeen gebrek, die luid beklaagd worden, hebben het zo kwaad niet.

Men kan in Nederland vier soorten krijgstuchtelijk beklag onderscheiden:

Beklag tegen op grond van de Wet op de Krijgstucht door militaire meerderen opgelegde krijgstuchtelijke straffen of tegen de omschrijving van de strafreden (artt. 61-67 Wet op de Krijgstucht). Het moet schriftelijk worden gedaan binnen een termijn van vier dagen, aanvangende met de tweede dag na die waarop de oplegging van de straf ter kennis is gebracht. Door het beklag wordt de tenuitvoerlegging van de straf niet geschorst. Het moet worden ingediend bij de directe chef van de strafoplegger. Deze moet de zaak in zijn geheel onderzoeken en beslissen bij een met redenen omklede beschikking. Hij kan de straf teniet doen, wijzigen, met dien verstande dat de straf niet kan worden verzwaard, of handhaven.

Het door klager ten onrechte geleden nadeel zal zoveel mogelijk worden hersteld. Tenzij de straf teniet is gedaan kan de gestrafte de eindbeslissing van het -s-Hoog Militair Gerechtshof inroepen (artt. 56-59 van de ^provisionele instructie voor het HMG). Sedert eind 1973 kan de gerapporteerde zich in het militaire tuchtproces door een ^vertrouwensman doen bijstaan. In de nota inzake de herziening van het militair tuchtrecht wordt aangekondigd dat in het nieuwe tuchtrecht het beroep op de beklagmeerdere zal komen te vervallen en dat van de door de militaire meerdere opgelegde straffen rechtstreeks beroep zal openstaan op de krijgsraad.

Beklag door een militair die zich over een gegeven order bezwaard voelt (art. 71 van de Wet op de Krijgstucht). Het beklag moet worden gedaan mondeling of bij bezwaarschrift bij de tot straffen bevoegde meerdere, onder wiens rechtstreeks bevel degene die de order gaf, gesteld is. Deze beslist naar bevind van zaken. De verplichting om de order op te volgen wordt door het beklag niet opgeheven.

Beklag door een militair die zich bezwaard voelt over een uitspraak, waarin hij als strafoplegger betrokken is geweest. Het moet worden gedaan bij bezwaarschrift bij de minister van Defensie die naar bevind van zaken beslist (art. 71 van de Wet op de Krijgstucht).

Beklag door een militair die meent een krenkende of onbillijke behandeling van zijn meerdere te hebben ondervonden. Het wordt behandeld door de rechtstreekse tot straffen bevoegde chef van die meerdere (art. 9, lid 4 van het reglement betreffende de krijgstucht), [prof.jhr.mr.T.W.van den Bosch] In België is er onderscheid tussen tucht- en strafrechtelijke misdrijven. In het eerste geval mag iedere militair beklag indienen binnen 24-48 uur na de beslissing. Voor de andere misdrijven gelden artt. 29, 63—70 van de wet van 17.4.1878.

< >