hoofdstad van Libanon, aan de Middellandse Zee, 702000 inw. De haven van Beiroet is een van de belangrijkste havens in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied, en is exporthaven van m.n.
Libanon, Jordanië en Syrië. Ook is Beiroet een financieel en commercieel centrum. Er zijn nog enige oude gebouwen (o.a. moskee). Verder is er veel hoogbouw en een moderne Europese wijk.Rond de stad liggen grote aantallen krotwoningen van arme immigranten, waar meer dan 600000 mensen wonen. Beiroet heeft vier universiteiten. Archeologisch museum. Belangrijk internationaal vliegveld. Er zijn veel hotels.
GESCHIEDENIS.
Beiroet, het Griekse Berytos, was oorspronkelijk een Fenicische havenstad.
Sinds de 3e eeuw stond hier een beroemde Romeinse rechtsschool. In 635 is Beiroet ingenomen door de Arabieren. Ca. 1600 was het een machtscentrum onder de Droezen, daarna werd het Turks. In de 19e eeuw vestigden zich christenen en veel Europeanen in Beiroet, die de stad financieel en commercieel beheersten. Beiroet is sinds 1920 hoofdstad, eerst van de Franse mandaatgebieden, na de Tweede Wereldoorlog van Libanon. Sinds 1975 vinden voortdurend ernstige botsingen plaats tussen moslims en christenen, waarbij al zeer vele doden zijn gevallen en grote schade is aangericht. Libanon (geschiedenis).
LITT. S.Chebabe Eddine, Géographie humaine de Beyrouth (1960); H.Ruppert, Beirut (1969).