(Islas Baleares), Spaanse eilandengroep en prov. in de Middellandse Zee, 5014 km2, 558 000 inw. Hoofdstad: Palma de Mallorca.
De Balearen bestaan uit een oostelijke en een westelijke groep. De oostelijke groep (de eigenlijke Balearen) omvat Mallorca, Minorca en zeven kleine eilanden, waaronder Cabrera.De westelijke groep (de Pityusen) omvat o.a. Ibiza en Formentera. Geologisch vormen de Balearen een voortzetting van het Andalusische bergland. De ondergrond dateert uit de periode die loopt van het Carboon tot het Krijt. Het klimaat is mediterraan. De gemiddelde zomertemperatuur is 24 °C, de gemiddelde wintertemperatuur ruim 10 °C.
De bevolking spreekt merendeels Catalaans. Het traditionele middel van bestaan is de landbouw. Van de oppervlakte is 90 % in cultuur gebracht. Produkten zijn o.a. graan en fruit. De veestapel bestaat merendeels uit varkens en schapen.
Verder is er visserij, zeezoutwinning en enige nijverheid. Het belangrijkste middel van bestaan is het toerisme, aangetrokken door het klimaat en het landschap. Er zijn op alle eilanden vele hotels en villa’s. Mallorca, Minorca en Ibiza beschikken over een vliegveld.
GESCHIEDENIS.
Uit de prehistorische tijd stammen de talayoten, torenvormige stenen bouwwerken. Vanaf de 6e eeuw v.C. waren de eilanden in handen van Carthagers, Romeinen, Vandalen en Moren. De Spanjaarden veroverden het gebied in 1229—32, waarna het een zelfstandig koninkrijk werd. Dit koninkrijk kwam in 1349 aan Aragon. Minorca was in de periode 1708-83 door de Engelsen bezet. Daarna bleven de Balearen Spaans bezit. Afb.p.433.
LITT. P.Deffontaines, Étude de l’habitation aux Baléares (1956); J.L.Colas, Baléares (1965); W. M.Healy, Mallorca, Minorca, Ibiza (1970).