Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-12-2018

aardbei

betekenis & definitie

aardbei - een kruidachtige plant uit het geslacht Fragaria (familie Rosaceae), waarvan wilde soorten in Europa, Azië en Amerika voorkomen.

De meest geteelde rassen zijn kruisingen tussen wilde soorten. Men onderscheidt een- of tweejarige teelt in de open grond en de teelt onder glas. Planttijd: in voorjaar of zomer, afhankelijk van ras en teeltwijze. De vermeerdering geschiedt vegetatief door middel van uitlopers, gekweekt op speciale vermeerderingsvelden. De teelt vraagt bij voorkeur humusrijke, vochthoudende zand- of zavelgrond; klimaat bij voorkeur nachtvorstvrij. Produktie per ha gemiddeld 15—20000 kg; de kwantiteit en kwaliteit ervan worden sterk beïnvloed door weersomstandigheden.

De aardbeienteelt is in Nederland de belangrijkste kleinfruitteelt, die zowel onder plat- en staand glas als in de open grond uitgeoefend wordt. Sinds 1967 is het areaal natuuraardbeien vrijwel constant gebleven en schommelt het rond 2800 ha. Het arbeidsintensieve karakter en de matige rentabiliteit belemmeren de uitbreiding. Het areaal aardbeien onder glas heeft een sterke expansie ondergaan en bedroeg in 1973 ca. 270 ha. Ook is de teelt onder glas sterk geïntensiveerd door verwarming, belichting en toepassing van koolzuurgas. Mede dank zij betere rassen (Glasa, Vola, Gorella) kon de aanvoerperiode sterk vervroegd worden, zodat nu vanaf eind maart reeds kasaardbeien op de markt zijn. De Bommelerwaard, de bakermat van de aardbeienteelt onder glas, is het belangrijkste produktiegebied. Daarnaast vinden we de arbeidsintensieve kasaardbeiteelt bij een steeds wisselende groep van beginnende glastelers in Noord-Brabant, Limburg en Noord-Holland. De produktie wordt voor 2/3 deel opgenomen door de binnenlandse markt.

België en West-Duitsland nemen het resterende y deel op. De laatste jaren ondervinden de vroegste kasaardbeien toenemende concurrentie uit NoordItalië, Israël en België. De zeer vroege glasteelt zal zich wellicht niet kunnen handhaven. De teelt van natuuraardbeien heeft zich steeds sterker geconcentreerd in Noord-Brabant, Noord-Limburg en de Bommelerwaard. De produktie ontwikkelt zich steeds meer in de richting van de verse markt en verwerkt edelfruit (blikaardbeien en diepvriesaardbeien). De voorheen zo belangrijke produktie voor de aarbeienpulpindustrie is sterk afgenomen in verband met de toegenomen concurrentie uit OostEuropa (Polen, Bulgarije). In Nederland schommelt de produktie van vollegrondsaardbeien rond 30 mln. kg. De industrie neemt ca. 65 % af; de binnenlandse verse markt 30 %, en voor verse export is 5 % van de produktie bestemd.

De teelt in België is gecentraliseerd rond Duffel en Lint (verwarmde kassen), rond Hoogstraten (vnl. voor verwerking), rond Schepdaal (voor consumptie), in Waasland (gedeeltelijk in kassen), rond Borgloon en Broechem, langs de Maas bij Wépion.

Ook in België bestaat een toenemende belangstelling voor de aardbeienteelt zowel in de vollegrond als onder staand glas, vooral door uitvoer naar Duitsland. Het areaal vollegrond aardbeien in België bedraagt rond 2500 ha. De oppervlakte aardbeien in kassen is snel gegroeid tot 20 ha. De produktie ligt meestal rond de 30 mln. kg.

< >