Alle ooglaserbehandelingen hebben hetzelfde doel: je sterkte corrigeren. Hierdoor kan je zonder lenzen of bril door het leven. Maar wat is het verschil tussen al die verschillende behandelingen? Het verschil zit hem in de techniek die gebruikt wordt.
Er zijn globaal 3 technieken te onderscheiden: ooglaseren met flapje, ooglaseren zonder flapje en ooglaseren met een incisie in het hoornvlies.
Ooglaseren met flapje
Het hoornvliesflapje wordt gemaakt mbv van een mesje (LASIK) of de computergestuurde laser (IntraLasik Femtosecond). Dit hoornvliesflapje bestaat uit 3 lagen van de 5 lagen van het hoornvlies. Dit zijn: het epitheel, het Bowmanse Membraan en het voorste deel van het stroma.
Hierna maakt de laser de correctie. Vervolgens wordt het flapje terug geplaatst. Het voordeel van deze manier van behandelen is dat er een vlotte hersteltijd is. Hierdoor kan je weer snel aan het werk.
Een nadeel van deze methode is dat je hoornvlies minder sterk is door dit hoornvliesflapje. Je hoornvlies is sterker wanneer je hoornvlies weer moet aangroeien, zoals bij de TransPRK no-touch methode.
Ooglaseren zonder flapje
Het is ook mogelijk om je ogen te laseren zonder een hoornvliesflapje. Bij deze techniek wordt alleen de eerste laag van het hoornvlies verwijderd. Hierdoor is dit een minder invasieve manier van ooglaseren dan met een flapje.
De volgende ooglaserbehandelingen maken gebruik van deze techniek:
* EPI-Lasik (mbv een microkeratoom)
* PRK (mbv een alcoholoplossing)
* Lasek (mbv een alcoholoplossing)
* TransPRK no-touch methode (mbv de laser)
Ooglaseren met een incisie in het hoornvlies
Dit is de nieuwste techniek (SMILE) in ooglaserland en hij staat nog in de kinderschoenen. Bij deze methode wordt een lenticule gemaakt. Dit schijfje is gelijk de correctie. De lenticule wordt met behulp van een pincet verwijderd door een minuscule incisie in het hoornvlies.