(World Council of Churches), het orgaan waarin de oecumenische beweging een vaste organisatievorm ontving.
De vijfde assemblee van de Wereldraad werd eind 1975 gehouden te Nairobi. Het was de eerste keer dat de assemblee samenkwam in Afrika. Het aantal vertegenwoordigers van kerken uit de derde wereld evenaarde bijna het getal van de gedelegeerden uit Europa en Noord-Amerika. De verwachte polarisatie tussen arme en rijke kerken bleef uit. Integendeel, in de liturgische vieringen, tijdens het overleg in de voltallige zittingen, in de secties en gespreksgroepen groeide de vergadering tot een echte gemeenschap uit. Bij de bepaling van het beleid koos men voor het samengaan van getuigenis én maatschappelijk-politiek engagement. Lopende projecten werden voortgezet: de dialoog met wereldgodsdiensten en ideologieën, de strijd tegen racisme en vóór mensenrechten, de zorg voor het milieu, het werken aan een consensus inzake theologische vragen omtrent doop, avondmaal (eucharistie) en ambt.
In de jaren na Nairobi trokken vooral drie evenementen de aandacht. Allereerst de conferentie over geloof, wetenschap en toekomst. Ze werd in juni 1979 in Cambridge (VS) gehouden en werd behalve door vertegenwoordigers van de kerken door een groot aantal deskundigen in de technische wetenschappen bezocht. De bedreigingen die van de technologische ontwikkelingen uitgaan, waren onderwerp van gesprek, tegen de achtergrond van het christelijk geloof. Wetenschapsbeoefenaars, technologen en theologen riepen op, het technisch kunnen aan te wenden voor het behoud van de vrede. In de tweede plaats trok de wereldzendingsconferentie te Melbourne in 1980 veel aandacht.
Onder het thema ‘Uw koninkrijk kome’ werd gesproken over de opdracht van missie en zending: ze veronderstelt een dialoogproces, waarin vooral de armen, voor wie het evangelie in de eerste plaats is bestemd, zullen participeren. In juni 1980 organiseerde de Wereldraad tenslotte een conferentie over Kerk en racisme te Noordwijkerhout. In de slotverklaring staat te lezen dat het omstreden programma van de Wereldraad ter bestrijding van het racisme moet worden versterkt. Ook het speciale fonds dat steun geeft aan hen die strijden tegen racisme moet worden uitgebreid.
Inmiddels heeft de leiding van de Wereldraad de eerste voorbereidingen getroffen voor de zesde assemblee, die in 1983 in Vancouver (Canada) wordt gehouden, met als thema ‘Jezus Christus, het leven der wereld’. [dr.C.P.van Andel] Litt. K.Runia, De Wereldraad van Kerken in discussie (1978); J.A.Hebly, The Russians and the Council of Churches (1980).