Gepubliceerd op 17-01-2021

Psychologie

betekenis & definitie

v., wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek van het bewustzijn en de bewustzijnsverschijnselen, het psychische gebeuren.

© De cognitieve psychologie, welke zich bezighoudt met alle processen waarbij weten of kennen betrokken is, geniet een stijgende belangstelling. Een belangrijk onderwerp van onderzoek is de manier waarop denkprocessen zich afspelen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt van de methode van de → introspectie: men vraagt de proefpersoon om tijdens zijn handelen hardop te denken. Op deze manier poogt men inzicht te krijgen in de factoren die een rol spelen bij denkprocessen. Op het gebied van het geheugen en van het leren ligt de nadruk sterk op het onderzoek van de neurochemische en hormonale processen in de hersenen. Hierbij spelen twee factoren een rol: in hoeverre creëren deze hersenprocessen condities waaronder leren en geheugen functioneren, en in welke mate spelen zij mee bij de opslag van de informatie in het geheugen? Een recent voorbeeld van dergelijk onderzoek is de zgn. leer- of geheugenpil, die het mogelijk zou maken om beter te kunnen leren en onthouden.

Ook bij het onderzoek naar gemoedstoestanden en emoties spelen neurochemische en hormonale processen een belangrijke rol. Zo wordt o.a. onderzocht welke hormonale en neurochemische veranderingen optreden bij het ouder worden en in hoeverre deze ten grondslag liggen aan gedragsveranderingen die bij het ouder worden optreden. [drs.P.H.Punter]

< >