Gepubliceerd op 17-01-2021

Hendrik jan zeevalking

betekenis & definitie

Ned. politicus, *7.6.1928 Laag-Keppel. Zeevalking studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en deed in 1949 zijn doctoraal examen.

Van 1950-52 werkte hij op een advocatenkantoor in Utrecht, van 1952-64 was hij algemeen secretaris van de Ned. Amateur Toneel Unie, van 196470 administrateur-secretaris van de Orde van Vrijmetselaren en van 1970-74 wethouder van Utrecht. Zeevalking was aanvankelijk lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, maar werd in 1966 medeoprichter van Democraten ’66; van 1967—69 was hij vice-voorzitter van deze partij. Van 1975-77 was hij staatssecretaris van Justitie in het kabinet-Den Uyl. Sinds 1979 is Zeevalking burgemeester van Rijswijk, zeilend vrachtschip, vrachtschip dat geheel of gedeeltelijk wordt voortbewogen door de wind. De oliecrisis heeft de stoot tot onderzoekingen in de richting van het zeilend vrachtschip gegeven.

In Japan is een schip gebouwd met opvouwbare dwarsgetuigde zeilen. De rompvorm is speciaal met het oog op het zeilen ontwikkeld. In de BRD werd het Dynaschiff ontwikkeld, een schip met een aantal masten waaraan dwarsgeplaatste zeilen, die in de mast gerold konden worden bij te harde wind. Men denkt ook over zeilen in de vorm van vliegtuigvleugels. Een oud ontwerp, een schip met een aantal rotors (Flettner-rotors), gebouwd in de jaren twintig, was geen succes. Met windmolens is het theoretisch mogelijk recht tegen de wind in te varen; een praktische uitvoering die op zee bruikbaar is, kan moeilijk verwezenlijkt worden.

Wil het zeilend vrachtschip economisch bruikbaar zijn voor het transport van niet aan bederf onderhevige goederen, dan dient gebruik gemaakt te worden van de mogelijkheden die de satellietcommunicatie biedt op het gebied van navigatie en weersvoorspelling, speciaal die van windrichting en -sterkte. Afb.p.637.

< >