een systeem voor het onderdrukken van de ruis die door de geluidsdrager (b.v. tape) wordt geïntroduceerd. Dit systeem is ontwikkeld door de Amerikaan R.M.Dolby, en wordt op grote schaal in licentie nagebouwd.
Het ruisprobleem is het grootste bij cassetterecorders. Dit houdt verband met de smalte van de geluidssporen en de lage bandsnelheid (→ cassetterecorder). Voor deze categorie van geluidsapparatuur is het dolby-B systeem ontwikkeld. Hierbij wordt het gehele tonengebied dat in aanmerking komt voor opname in tweeën gedeeld: het gebied onder en het gebied boven 1000 Hz. Bij de opname van geluid worden de signalen van beide frequentiegebieden apart behandeld: die onder 1000 Hz worden op de gebruikelijke manier op de band gezet (hier speelt ruis geen belangrijke rol; de hinderlijkste ruisfrequenties liggen boven de 1000 Hz). Van de signalen boven 1000 Hz worden de zwakkere passages eerst extra versterkt (dit komt neer op dynamiekcompressie).
Hierna worden de signalen van beide frequentiegebieden te zamen gevoegd en op de band gezet. Bij de weergave van zo’n gedolbyseerde opname wordt het gehele signaal weer in dezelfde twee frequentiegebieden opgefilterd. Signalen uit het lage-tonengebied worden op de gewone manier verwerkt; die uit het hogetonengebied ondergaan een dynamiekexpansie doordat de zwakkere passages in dezelfde mate afgezwakt worden als zij bij de opname extra versterkt waren. Zodoende is de totale dynamiek weer normaal geworden en wordt tevens de (zwakke) ruis tot een onhoorbaar niveau gereduceerd (afb.). Vanzelfsprekend is deze winst alleen te boeken bij de weergave van gedolbyseerde opnamen. Zijn de compressie en expansie niet nauwkeurig op elkaar afgesteld, dan komen de voordelen van het dolbysysteem niet volledig tot hun recht.Het dolby-A systeem werkt in principe op dezelfde manier, alleen wordt het gehele hoorbare frequentiegebied opgedeeld in vier aaneensluitende delen, zodat ook lagerfrequente ruisbestanddelen weggewerkt kunnen worden bij de weergave. Dit is uiteraard een kostbaarder systeem, en is dan ook alleen te vinden in professionele apparatuur. → ruisonderdrukking.