o., 1. buitengewoon hard edelgesteente. © In de diamanthandel traden grote veranderingen op. De vraag is sterk gewijzigd in de richting van de ‘beleggingsdiamant’.
Oorspronkelijk waren dit grotere stenen (één karaat en zwaarder) van goede kwaliteit, die geleverd worden met certificaten van onafhankelijke bureaus van deskundigen. In deze certificaten worden de afmetingen en andere karakteristieken, gewicht, kleur, slijpsel, onzuiverheden enz. zo nauwkeurig mogelijk beschreven. Doordat de prijzen sterk gestegen zijn, worden nu ook kleinere diamanten als beleggingsobjecten gebruikt. Er zijn overigens slechts weinig certificaten die algemeen worden erkend. Niettemin kan tegenwoordig door middel van laserstralen een uiterst betrouwbaar ‘diamantpaspoort’ worden samengesteld. Door deze ontwikkeling raakte de diamant die de grondstof vormt voor de juwelenindustrie en waarbij nog altijd de overgrote meerderheid van de diamantbewerkers betrokken is in de verdrukking.
De markt voor ruwe diamant wordt nog steeds beheerst en gereguleerd door de maatschappij De Beers via de Central Selling Organization. Enkele jaren geleden beperkte De Beers zich nog tot ruwe diamant, gedolven in eigen mijnen of gekocht van andere producenten, o.a. de USSR. Aan het eind van de jaren zeventig heeft De Beers zich ook op de markt in geslepen diamant begeven.Voor een overzicht van de totale wereldproduktie aan industriële diamant en sierdiamant zie afb. Het aandeel van sierdiamant bedroeg in 197710,2 mln. karaat, van industriële diamant 30,2 mln. karaat. Afb.p.191.