(tot 1984: Opper-Volta), republiek in West-Afrika, begrensd door Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust, 274200 km2, 7,09 mln. inw. Hoofdstad: Ouagadougou.
ECONOMIE
Van de bevolking, die per jaar met 1,6 % in aantal toeneemt, is slechts 9 % verstedelijkt. De geboorten- en de sterftecoëfficiënt bedragen resp. 47,8 %o en 22,1 %c. De beroepsbevolking bestaat uit 3,8 mln. personen, van wie 80 % in de landbouw werkzaam is. Ongeveer de helft van de grond wordt gebruikt als weidegebied. Schapen (1,97 mln.) en geiten (2,97 mln.) zijn er de belangrijkste dieren. Het land telt 2,8 mln. runderen, die meer een status- dan een produktiefunctie hebben. De koemelkproduktie bedroeg in 1982 amper 46000 t. De akkerbouw wordt vooral be- bootvluchtelingen uit Vietnam worden dreven voor eigen voedselvoorziening. Op de wei- opgepikt door een schip (1980). nige exportgerichte bedrijven worden katoen Artikel p.89
Het land behoort tot de tien armste landen ter wereld. Het BNP per inwoner bedraagt nog geen $ 200 per jaar.
POLITIEK
Het op 25.11.1980 via een staatsgreep aan de macht gekomen militaire bewind van kolonel Saje Zerbo werd op 6.11.1982 bij een coup aan de kant gezet. (Dit was de vierde coup sinds de onafhankelijkheid in 1960.) Paracommando’s brachten de militaire arts Jean-Baptiste Ouedraogo aan de macht en vormden een Raad voor de Redding van het Volk (esp). Zerbo werd uit zijn ambt gezet vanwege zijn politiek van actieve plattelandsontwikkeling, die de onvrede had opgewekt van de stedelijke bevolking van ambtenaren, handelaren, arbeiders en bedienden. Op 11.1.1983 stelde de esp kapitein Thomas → Sankara als premier aan, maar al op 17 mei werd hij afgezet vanwege te pro-Libische ideeën. Op 4 aug. maakte Sankara echter door middel van een nieuwe staatsgreep een einde aan Ouedraogo’s bewind. Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het linkse bewind van Sankara werd op 4.8.1984 de naam van Opper-Volta veranderd in Bourkina Fasso, wat in de voertaal ‘land van de rechtschapenen’ betekent. Op 9 aug. werden de bodem en de ondergrond van het land genationaliseerd. Sankara ontbond op 19 aug. de Nationale Revolutionaire Raad (CNR), die na de staatsgreep de plaats had ingenomen van de CSR. De werking van de CNR werd belemmerd door interne ruzies tussen de afgevaardigden van de marxistische Patriottische Ontwikkelingsliga (LIPAD) en die van andere, gematigder fracties. Op 1.9.1984 trad een nieuwe regering aan, waaruit de radicale LIPAD was geweerd. Afb.p.94.