o., 2. (eigenlijk: → asfaltbeton), mengsel van asfaltbitumen en anorganisch materiaal (zand, stenen e.d.).
© Bij de reconstructie en het onderhoud van wegen kan het noodzakelijk zijn dat het bestaande asfalt wordt opgebroken. Tot voor kort was het gebruikelijk dit materiaal af te voeren naar vuilstortplaatsen, Hier levert het weliswaar vrijwel geen gevaar op voor het milieu, maar het ruimtebeslag is aanzienlijk. In 1978 werd in Nederland naar schatting 0,8 mln. t asfalt opgebroken. Daarvan werd 10—15 % hergebruikt, b.v. voor erfverharding. De dreigende schaarste aan natuurlijke grondstoffen en de zorg voor het milieu hebben de belangstelling voor het hergebruik van asfalt sterk vergroot. Belangrijk daarbij is dat asfaltpuin, in tegenstelling tot ander bouw- en sloopafval nagenoeg gescheiden van ander afval vrijkomt.
Er zijn drie belangrijke methoden van hergebruik: warm hergebruik, koud hergebruik en oppervlakregeneratie. Bij warm hergebruik wordt het asfalt opgebroken en verkleind. Daarna wordt, afhankelijk van de kwaliteit van het opgebroken materiaal en van het gewenste eindprodukt, een regeneratiemiddel, een hoeveelheid nieuw bitumen of een hoeveelheid zand of steenslag toegevoegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een conventionele asfaltinstallatie.
Koud hergebruik is vooral mogelijk door opgebroken asfalt te verkleinen en toe te passen in funderingslagen. Onderzocht wordt of er ook zonder verwarming bruikbare eindprodukten kunnen worden verkregen door asfaltbrokken te mengen met cement, slakzand, bitumenemulsie of speciale produkten.
Oppervlakteregeneratie is een vorm van hergebruik die plaatsvindt op de plek van de bestaande wegconstructie. Men onderscheidt: thermische regeneratie van het oppervlak, waarbij het materiaal wordt verwarmd en losgewoeld, indien nodig herverdeeld en weer gewalst (reshaping of reforming); thermische regeneratie met toevoeging van steenslag (regrip); thermische regeneratie waarna direct een nieuw laagje asfalt wordt aangebracht (repaven); thermische regeneratie van het oppervlak met toevoeging of menging van nieuw asfalt (remix).