Een lichtkoepel heb je vast wel eens gezien: zo’n glazen bol op een plat dak. Lichtkoepels zorgen voor extra licht en zon in de ruimte eronder. Een vlakke lichtkoepel is een plat raam dat met kozijn en al in een dak wordt gemonteerd. Net als een bolle lichtkoepel, maar dan met vlak glas. Dat geeft een strakke, moderne uitstraling. En heel veel licht in huis.
Wat heb je aan een vlakke lichtkoepel?
Met een vlakke lichtkoepel haal je méér natuurlijk daglicht en zonlicht in huis. Ga je de zolder of de garage verbouwen tot extra slaapkamer? Heb je een aanbouw waar niet zoveel licht komt? Dan is een lichtkoepel een goede manier om de ruimte lichter en sfeervoller te maken. Met meer zonlicht in huis kan de verwarming al gauw een graadje omlaag. En omdat vlakke lichtkoepels goed geïsoleerd zijn, wordt zelfs je energierekening een stukje lichter.
Lichtkoepels in vele maten, typen en uitvoeringen
Vlakke lichtkoepels zijn verkrijgbaar in allerlei maten, typen en uitvoeringen. Qua maten kun je van 60 x 60 cm tot maximaal 140 x 140 cm gaan. Wat de uitvoeringen betreft, zijn er gesloten lichtkoepels, maar ook koepels die je kunt openen. En dan heb je nog keus uit handmatige bediening en elektrische. Je kunt kiezen voor dubbel, drievoudig of viervoudig glas en zelfs beloopbaar glas. Je kunt er zonwering aan de binnen- of buitenkant bij bestellen.
Lichtstraat voor grote ruimte
Een lichtstraat is een vlakke lichtkoepel uit één stuk met meerdere segmenten. Hiermee vang je nog meer daglicht en zonlicht in een grotere ruimte. Fun fact: het woord ‘lichtstraat’ komt letterlijk van de straat: er wordt wel eens dik glas in een stoep geplaatst om daglicht te vangen in een kelder daaronder, of bijvoorbeeld in een metrostation.
Vlakke lichtkoepel en isolatie
Goede isolatie is net zo belangrijk voor een prettig woon- en werkklimaat als voor een lage energierekening. Met de moderne vlakke lichtkoepels zit je wat dat betreft helemaal goed. Ze hebben een uitstekende isolatiewaarde.
Je kunt kiezen voor lichtkoepels met dubbel, driedubbel of zelfs vierdubbel glas. Die laatste categorie vlakke lichtkoepels is zelfs geschikt voor passiefhuizen: huizen die extreem energiezuinig, comfortabel en ecologisch zijn.
Vlakke lichtkoepel op schuin dak
Je kunt een vlakke lichtkoepel ook in een schuin dak monteren. Wel moet je goed uitzoeken hoe schuin je dak precies is, want anders kan regenwater niet goed wegvloeien. Ook een dak met een te grote helling leent zich niet voor een daklicht. Het beste is om je hierin te laten adviseren door een professional.
Lichtkoepel en veiligheid
Heb je gekozen voor een vlakke lichtkoepel die open kan? Dan kan de belangstelling van inbrekers worden gewekt. Gelukkig zijn er ook inbraakwerende lichtkoepels. Die hebben een politiekeurmerk. Ze voldoen aan de NEN-EN 1627-1630 en NEN 5096 (DMF) voor inbraakwerendheid. Kun jij rustig slapen.
Zelf een vlakke lichtkoepel monteren
Ja hoor, je kunt best zelf een lichtkoepel monteren als je handig bent. Begin met het advies van een expert, zodat je precies de juiste uitvoering bestelt. Zet je lichtkoepel klaar en plan de montage op een droge dag. Bereid je voor en bekijk van tevoren een video waarin je stap voor stap ziet hoe het moet. Dan komt het helemaal goed.
Gepubliceerd op 10-07-2024
Vlakke lichtkoepel
betekenis & definitie