Wanneer een bedrijf een ander bedrijf overneemt, is er sprake van een bedrijfsovername. Het bedrijf dat wordt overgenomen, komt dan in handen van een nieuwe eigenaar. Dit kan gaan om een volledige overname of een gedeeltelijke overname.
Redenen voor een bedrijfsovername
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een bedrijfsovername. Een eerste reden kan schaalvergroting zijn. Door een ander bedrijf over te nemen, kun je je marktaandeel vergroten en toegang krijgen tot nieuwe regio's waar je eerst nog niet actief was.
Daarnaast kunnen kostenbesparingen ook een drijfveer zijn. Op de lange termijn kun je namelijk kosten besparen door bijvoorbeeld bepaalde afdelingen zoals HR of marketing samen te voegen, in plaats van die dubbel te moeten hebben.
Een bedrijfsovername biedt ook de mogelijkheid om personeel met specialistische kennis binnen te halen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met veel ervaring op het gebied van nieuwe technologieën als AI. Dit vergroot de expertise binnen het samengevoegde bedrijf.
Het overnameproces
Wanneer een bedrijf een overname overweegt, komt er uiteraard het nodige bij kijken. Zo moet er grondig onderzoek worden gedaan naar de financiën, juridische aspecten en operationele situatie van het over te nemen bedrijf. Pas daarna kan er worden onderhandeld over de voorwaarden en het overnamebedrag.
Het verkopen van een bedrijf
Ook voor het verkopen van een bedrijf geldt dat de juiste voorbereiding cruciaal is. Allereerst moet je je afvragen waarom je wilt verkopen en in welke vorm je dat wilt doen, bijvoorbeeld een volledige verkoop of een activa/passiva transactie. Vervolgens is het belangrijk om de financiële en juridische zaken goed te regelen, vaak met hulp van professionals zoals accountants en advocaten. Zo moet de waarde van het bedrijf worden bepaald en de overdracht goed worden geregeld. Ten slotte rest nog het vinden van een geschikte koper.
Gepubliceerd op 13-11-2024
Bedrijfsovername
betekenis & definitie