Wetenschappelijk samenwerkingsverband tussen de RU Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de huidige Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in 1996 mede op initiatief van J.
Bos gestart. Doel van het project, voor het eerst geformuleerd door H.A. Heidinga, was een samenhangend beeld te geven van de economische, politieke en culturele ontwikkelingen gedurende de Romeinse tijd en de hierop volgende middeleeuwen in Frisia of Frisia Magna (& Groot-Friesland), het kustgebied dat zich volgens de Lex Frisionum (802/803) uitstrekte van Zwin tot Weser. Een belangrijk deel van het onderzoek bestond uit het inventariseren van reeds bekende vondsten en het uitwerken van oude opgravingen, zodat voor het eerst ook van de beschikbare archeologische bronnen een samenhangend beeld zou worden verkregen. Bij de interpretatie van de data wordt Frisia gezien als een ‘maritiem cultuurlandschap', waarbinnen de opkomst van ‘Fries' koningschap en de prominente rol van ‘Friezen' als handelaren met de voortreffelijke mogelijkheden van transport over water samenhangen.
Flankerend aan het Frisia-project werden door hetzelfde team onderzoekers, onder leiding van J. Bazelmans en D. Gerrets, steilkanten onderzocht te Dongjum en Peins. Na een flitsende start, resulterend in enkele belangrijke publicaties, viel het onderzoeksteam in 2000 uiteen. Van de beoogde dissertaties werden uiteindelijk twee voltooid, resp. door Gerrets (over Fryslân) en M. Dijkstra (over Zuid-Holland).
Zie: Dijkstra, M.F.D., Rondom de mondingen van Rijn en Maas (2011); Gerrets, D., Op de grens van land en water (2010); Bazelmans, J. e.a., ‘Holland during the first millennium', in: Lodewijckx, M. (ed.), Bruc ealles well. Archaeological essays concerning the peoples of north-west Europe in the first millennium AD (2004) 3-36; Heidinga, H.A., Frisia in the First Millenium (1997).