Duits : Rotmilan
Engels : Kite
Frans : Milan royal
Fries : Reade Glee
Betekenis wetenschappelijke naam:
is onbekend.
De naam ‘wouw’ kan in eerste aanleg afkomstig zijn van het Oudhoogduitse woord wûwo of wîo, dat ‘in tweeën gedeelde tak’ (ook: gewei) betekent, zodat de vogel dan naar z’n gevorkte staart moet zijn genoemd. Daarnaast wordt het Middelnederduitse ‘wie’ genoemd als basis voor de huidige naam, in welk geval het gaat om een klanknabootsing van de langgerektede ‘miauwende’ roep van de vogel.
Volksnamen die op de staart betrekking hebben zijn Gaffelwouw, Swaalfsteert (Gr) en Zwaluwstaart.
Zijn rossige kleuren hebben het eerste deel van z’n naam bepaald. In Vlaanderen is z’n naam Roodbruine Wouw. Wij kennen hem ook als Glee of Reade Glé (Fr), hetgeen ‘rode glijder’ betekent en op de glijdende zweefvlucht van de Wouw doelt. Overigens worden nog enige andere roofvogels wegens die manier van vliegen zo genoemd. De naam heeft een lange traditie en kwam reeds voor in het Oudnoors als Gleda.
De oorspronkelijke Latijnse naam van deze Wouw was Miluus en deze is door verschillende landen ‘overgenomen’ (Milan, Milano), zoals in ons land destijds Milaan is ontstaan. Van deze fraai klinkende naam is de betekenis helaas onbekend.
Vroeger was hij vooral bekend als een vuil-opruimer, een aaseter. In een tijd dat hygiëne nog geen algemeen begrip was zocht hij in afvalhopen naar visafval en dode huisdieren.
Gewone of Gemeene Wouw dienden ter onderscheiding van de Zwarte Wouw.
De Rode Wouw, die ook kortweg Wou (Fr) wordt genoemd, is een elegante vogel. Misschien heeft hij hierdoor in Frankrijk zelfs het predikaat ‘koninklijk’ gekregen , royal in plaats van réel, de gewone, de echte, en in Duitsland de bijnaam Königsweihe, hetgeen in ons land Koninglijke Wouw en Koningswouw (Dr) is geworden. Een andere lezing omtrent de achtergrond van deze namen is echter, dat de wouw in vroeger tijd tot vermaak van vorsten diende wanneer hij door een paar afgerichte valken werd aangevallen totdat hij ter aarde stortte.
Het vermelde ‘Weihe’ is tevens de Duitse vogelnaam voor een kiekendief. Beide vogelsoorten werden zo’n honderd jaar geleden niet altijd van elkaar onderscheiden. De kiekendievenmannetjes hebben bijna dezelfde kleur als deze wouw (daarentegen geen gevorkte staart). Daarom werd de wouw ook wel Kuikendief genoemd.
Uit z’n namen Hoenderadelaar en Hoendergier blijkt dat een kip voor deze roofvo- gel niet veilig is. Tevens zijn hierin z’n adellijke achtergrond en typering als aasvogel opgenomen.
Aan z’n uiteenlopende namen kunnen nog Hinnenbrawier en Plod uit België worden toegevoegd. De laatste betekent zoveel als ‘sloddervos’ en dat doelt op de manier waarop het nest losjes wordt gebouwd.