NBW

Redactie P.C. Molhuysen en PJ. Blok (1914)

Gepubliceerd op 11-05-2022

Bosch, gualtherus jacob van den (2)

betekenis & definitie

BOSCH (Gualtherus Jacob van den) (2), bekend landhuishoudkundige en directeur van den Wilhelminapolder, geb. te Wilhelminadorp 3 Aug. 1828, overl. te Wiesbaden 28 Nov. 1906, zoon van Iman Gualtherus Jacob v.d. B. (kol. 220) en diens eerste echtgenoote Cornelia Adriana Kakebeeke.

Hij maakte landbouwkundige studiën aan het ‘Landwirtschaftliches Institut’ der Universiteit Jena en wetenschappelijke studiereizen vooral in Engeland en Schotland, waarna hij onder zijn vader werkzaam was in het beheer van den W'polder.

Hij huwde - na een kinderloos huwelijk met P h. E.A. Hackmeester Eekhout, - voor de tweede maal in 1864 te Zierikzee met Cornelia Goemans. In 1864 volgde hij zijn vader als directeur en dijkgraaf op.

Ook deze (derde) van den Bosch heeft zich als zoodanig met eere onderscheiden; de W'polder bleef onder zijn bestuur een voorbeeld van zaakkundig beheer. Meer speciaal heeft hij zich naam verworven door de invoering van het Lincolnschapenras en door toepassing van de stoomcultuur (stoomploeg, stoomcultivator) in genoemden polder (± 1870). Bekend ook zijn van zijne hand eenige geschriften over de stoomcultuur, als: Verslag aan de Algemeene Kon. Landb. Vereen, over de stoomcultuur in Engeland en hare toepassing in Nederland (1861) en Over de toepassing derstoomcultuurin den Wilhelminapolder (1872), alsmede opstellen over de bewerking van den grond door stoomkracht in Zeeland, in het Bijblad der Landbouwcourant van 1873 en 1874. Hij legde zijne betrekking bij den W'polder neer op 1 Maart 1894 en vestigde zich te Wiesbaden waar hij tot zijn dood verblijf hield.

Zie: Winkler Prins, Encyclopaedie i.v.

van Pelt Lechner en Koenen

< >