BERGE (Pieter van den) was de zoon van een uitgever te Amsterdam van denzelfden naam, met wien hij veelal verward wordt. Omstreeks 1689-1692 woonde hij te Hamburg, waar hij eenige historieprenten geëtst en portretten van burgemeesters en predikanten in zwartekunst gegraveerd heeft.
Toen hem 11 Juni 1694 door de Staten van Holland een privilegie van 15 jaren verstrekt werd op door hem uit te geven prenten, woonde hij weer te Amsterdam en wel op de Reguliersgracht in het derde huis van de Kerkstraat, maar reeds in 1696 was hij gevestigd in de Kalverstraat bij de Nieuwe Zijds Kapel in het huis ‘de Groene Berg’ en van 1705 af in een huis met denzelfden naam op den Heiligeweg. Een gedicht ter eere van het 24 Sept. 1727 gesloten huwelijk van Gerard Schaak met Maria Zegers is voor zoover bekend de laatste door hem bezorgde uitgave. Bijna alle technieken der prentkunst zijn door hem beoefend, ook de kleurendruk naar het procédé van Teyler. Een aantal groote prenten naar schilderijen van Ger. Lairesse zijn door hem opgedragen aan verschillende aanzienlijke kooplieden van Amsterdam; op een hiervan, opgedragen aan zijn broeder, den koopman
Rudolf van den Berge, heeft hij zijn familiewapen afgebeeld. Verder verdienen vermelding een groote kaart van de Diemermeer (1719) en een reeks nederlandsche volkskleederdrachten. In het Prentenkabinet te Amsterdam zijn verschillende teekeningen van zijn hand, o.a. een geestig geteekende voorstelling van het bezoek van Eugenius van Savoye bij den kunstkooper Jan Pietersz. Somer. Een zeer zeldzaam voorkomende in kleuren gedrukte zwartekunstprent wordt gehouden voor zijn zelfportret. Wanneer de Pieter van den Berge die in 1723 tot stadsdrukker van Amsterdam aangesteld is, met hem identisch is, dan is hij 11 Dec. 1737 te Amsterdam gestorven.
Zie: v. Eynden & v.d. Willigen I, 287, 288; Obreen'sArchiefVII, 157; Ledeboer, De boekdrukkers enz. (1872) 10; Nagler, Monogrammisten II, 543; J. Meyer, Künstlerlexikon, in voce; v. Wurzbach, Niederl. Künstlerlexikon, in voce; Thieme und Becker, Allg.
Lex. bild. Künstler, in voce.
Moes