Bruggen. De oudste overbrugging in de stad ligt bij het stadhuis (Stadhuisplein 1), dat met drie bogen over de Voorstraathaven is gebouwd (1388, gerestaureerd 1985).
Vermoedelijk 18de-eeuws is de nabijgelegen Lombardbrug, een dubbele bakstenen boogbrug. Diverse bruggen werden midden 19de eeuw vervangen door ijzeren bruggen naar ontwerp van G.N. Itz, zoals de Nieuwbrug (bij Zakkendragerstraat) over de Wijnhaven, een gietijzeren boogbrug uit 1851 vervaardigd door de firma Wed. D.A. Schretlen & Zn. (gerestaureerd 1997). De brug had in het midden een mast- of oorgat met klep, maar die heeft men in 1914 vastgezet.
Ook door Itz ontworpen zijn de Damiatebrug (bij Wolwevershaven 3; 1855), een dubbele ijzeren ophaalbrug met balansen van geklonken welijzer, de Lange IJzeren Brug over de Nieuwe Haven (1855-'56), een voetgangersbrug met in het midden een dubbele basculebrug met kwadranten, en de overkluizing van het A. Scheffersplein (1854), waarvan de stenen overbrugging (sinds 1659) werd vervangen door dertien gietijzeren liggers. Voor al deze bruggen leverde de Haagse firma L.J. Enthoven & Co. het ijzerwerk. De Pelserbrug over de Voorstraathaven (bij Pelserstraat) is een ijzeren brug uit 1874 met (vastgezet) oorgat. Opmerkelijke ijzeren draaibruggen zijn de Mazelaarsbrug (na 1868) bij de toegang van de Leuvehaven tot het Maartensgat en de dubbele draaibrug (1890) bij de toegang tot de Kalkhaven.
Voorbeelden van bruggen uit het begin van de 20ste eeuw zijn de Visbrug over de Voorstraathaven (bij Visstraat; 1901) en de Engelenburgerbrug (bij Blauwpoortsplein; 1910-'11) bij de ingang van de Nieuwe Haven; de laatste is een rolbasculebrug met bewerkte brugpijlers en jugendstil-details. De Vriesebrug (bij Vrieseplein; 1932) over de Spuihaven is een enkelvoudige basculebrug naar ontwerp van A.J. Argelo met een brugwachters- en een bedieningshuisje. Gebouwd met esthetisch advies van H. van der Kloot Meijburg is de traditionalistische Leuvebrug (bij Pottenkade 1; 1937), een bakstenen boogbrug met sculpturen van H. Krop.