Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Duinvliet in Domburg

betekenis & definitie

Duinvliet (Domburgseweg 44). Deze buitenplaats werd in 1839 gesticht door notaris A.J. van den Broecke.

Aan K.G. Zocher wordt het ontwerp toegeschreven van het neoclassicistische gepleisterde landhuis, dat is uitgevoerd met een risalerende, iets hoger opgetrokken middenpartij.

Het huidige aanzicht is ontstaan bij de verhoging van de zijvleugels in 1900. Het interieur is toen verfraaid met neorenaissance- en jugendstil-elementen, waaronder een neorenaissance-haardpartij met natuurstenen kolommen en een eikenhouten trappartij met jugendstil glas-in-loodramen.

Het ontwerp van het bijbehorende park in landschapsstijl wordt eveneens aan K.G. Zocher toegeschreven en heeft als belangrijkste kenmerk een waaierwijde zichtas vanuit het huis over het gazon en de vijver in de richting van de Domburgseweg.

Het bij de inundatie van Walcheren in 1944 beschadigde park is in 1985 hersteld. De gietijzeren brug over de slingervijver voor het huis is voorzien van neoclassicistische ornamenten, zoals voluten met palmet op de brugleuningen.

De 19de-eeuwse ronde natuurstenen kolommen van het toegangshek dragen de naam Duinvliet.Het terrein van het in 1815 afgebroken 18de-eeuwse huis Duinvliet aan de overkant van de weg was tussen 1846 en 1887 de overtuin van het Duinvliet van Van den Broecke. Tot 1933 vormde de buitenplaats bovendien één geheel met de ernaast gelegen boerderij 't Hof Klein Duinvliet (Domburgseweg 48). Het deels onderkelderde neoclassicistische middenganghuis daarvan werd in 1845 gebouwd in opdracht van de familie Van den Broecke (gevelsteen). Eveneens 19de-eeuws is de vrijstaande grote houten dwarsdeelschuur.

< >