Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Kruiningen

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Burg. Elenbaasstraat 4), oorspronkelijk gewijd aan St.

Johannes de Doper, is een driebeukige pseudobasilikale kerk zonder koor, met een noordtransept en een terzijde geplaatste toren van twee geledingen met achtkantige bovenbouw en spits. De spaarzaam met nissen versierde toren verrees in de 14de eeuw en heeft pinakels op de overgang van de onderbouw naar de achtkantige bovenbouw, die weer wordt bekroond door hoekpinakels.

In de toren hangt een door Johannes la Fort gegoten klok (1777). De spits werd na brand in 1623 vernieuwd.

De toren wordt deels omsloten door de zuidbeuk van het schip, dat uit de tweede helft van de 15de eeuw dateert. Het noordelijke dwarspand kwam begin 16de eeuw tot stand.

Het koor heeft men in de 18de of 19de eeuw afgebroken. De kerk is gerestaureerd in 1925 en in 1956.Het interieur is voorzien van zuilen met koolbladkapitelen in het schip. Tot de inventaris behoren een preekstoel uit 1596 en verder een doophek, een tochtportaal en vier banken, waarvan één met het jaartal 1597. De graftombe voor Arnoud van Cruningen († 1561), heer van Voorhoute, werd in 1844 in de kerk geplaatst. Deze tombe met ridderfiguur is voorzien van een randschrift en eenvoudige versieringen in vroege renaissance-vormen.

< >