Een van de grootste en rijkste villa's van Baarn is Mariaheuvel (Lt.-Gen. Van Heutzlaan 2), in 1883 in eclectische stijl ontworpen door A.L. van Gendt voor N. de Vries uit Amsterdam.
De imposante villa Berg en Dal (Van Lenneplaan 12) werd in 1888 in rijke neorenaissance-stijl gebouwd voor de Amsterdamse bankiersfamilie Luden. De architecten, J.P.F. van Rossem en W.J.
Vuyk uit Amsterdam, ontwierpen ook theater Carré. Eemnesserweg 12 en 14 zijn twee, oorspronkelijk vrijwel identieke, villa's die elkaars spiegelbeeld vormen.Ze werden in 1883 ontworpen door Th.G. Schill en D.H. Haverkamp in neoclassicistische vormen. Ook de inmiddels wat versoberde villa Liliane (Wilhelminalaan 9) uit 1883 is van de hand van Schill en Haverkamp. Ze werd uitgevoerd in een rijke chalet-stijl. De nu bepleisterde villa Courbe Voie werd mogelijk door N.
Redeker Bisdom ontworpen, in neorenaissance-stijl. Opdrachtgever was de eau de colognefabrikant J.J. Boldoot. De villa Florence Grove (Prins Bernhardlaan 3) is een van de mooiste voorbeelden van chalet-stijl in de provincie. In 1887-'88 bouwde de aannemer W. van Doornik het pand en zorgde bovendien voor het ontwerp. Een ander fraai voorbeeld van chalet-stijl - en mogelijk nog iets meer Zwitsers van karakter is Daloord (Dalweg 1c).
Het ontwerp zou al uit 1828 dateren en daarmee is het, evenals de uit 1838 stammende boerderij ‘Klein Geerenstein’ te Woudenberg, een vroeg voorbeeld van deze stijl. Geheel uit hout opgetrokken is de villa Svea (Van der Veenlaan 2), die in 1902 als bouwpakket uit Noorwegen werd aangevoerd. Neorenaissancistisch van vorm is de villa Salem (Adelheidlaan 8) uit omstreeks 1897, gebouwd naar ontwerp van de Baarnse bouwkundige en makelaar H. Sweris. Ook Wilhelminalaan 10 uit 1899 is een goed voorbeeld van die stijl. Na 1901 nam C. Sweris het ontwerpen over van zijn vader.
Hij ontwierp de fraaie Jugendstilvilla Wilhelminalaan 12 uit 1904. De villa Post Tenebras Lux (Bothalaan 5) uit 1905 verrees, naar ontwerp van G. van Doornik, eveneens in Jugendstil-vormen. Het meest stijlzuivere Jugendstil-pand in het oude dorp is het woon- en winkelpand Laanstraat 69 uit 1905, naar ontwerp van G. van Bronkhorst. Ook Huize Welgelegen (Emmalaan 7) van ongeveer 1905, heeft Jugendstil-vormen. Het is vanwege zijn sterke stilistische gelijkenis met het gemeentehuis toe te schrijven aan F.F. de Boois. Een kruising van Jugendstil en chalet-stijl is de villa De Bakermat (Jacob van Lenneplaan 51) uit 1904, naar ontwerp van de Bussumse en Hengelose architectencombinatie Van der Goot en Kruisweg.
Opdrachtgever was de directeur van de ANWB, D.A. Pos. Een kruising van Jugendstil en Engelse landhuisstijl is de villa Hoogerwerf (Wilhelminalaan 5) uit 1905, gebouwd naar plannen van de Amsterdamse architect H.G. Jansen. De Villa Maria (Bothalaan 3) uit 1907 werd vormgegeven door H. de Graaf. Het is een kleinere villa van twee bouwlagen onder haaks op elkaar staande zadeldaken, met in de binnenhoek een serre.
Parkwijk (Wilhelminalaan 3) daarentegen is een zeer grote villa in Engelse landhuisstijl uit 1905. Het pand is in 1912 verbouwd naar plannen van Rigter en Van Bronkhorst. De beide vrijwel identieke villa's Hertog Hendriklaan 1 en 17 kwamen beide omstreeks 1910 tot stand en vertonen Jugendstil-details. Ook de wat sobere dubbele villa Eemnesserweg 81-83 werd, door H. Onvlee, ontworpen in simpele Jugendstil-vormen. J.L.
Overtoom bouwde in 1932 voor zichzelf de plastisch vormgegeven villa De Berkjes (Dalweg 7) in een door W.M. Dudok geïnspireerde stijl die men ‘kubistisch expressionisme’ noemt.