(1e Dorpsstraat 1) is een basilicale kerk met driezijdig gesloten koor en half ingebouwde bepleisterde westtoren. Ze werd gebouwd in 1841-'43 naar ontwerp van N.J.
Kamperdijk en vervangt een oudere kerk. Het gebouw werd vormgegeven in een op de Engelse neogotiek geïnspireerde stijl, ook wel Willem II-gotiek genoemd.De toren van de oude, 12de-eeuwse, kerk bleef behouden, maar kreeg een neogotisch aanzien. De oorspronkelijke buitenbepleistering van het schip en het koor werd in 1920 verwijderd. Boven de deuren en de vensters zitten in stuc uitgevoerde bogen. De balustraden langs de daken waren oorspronkelijk van hout, maar die van het middenschip zijn nu van ijzer. De pinakels op de steunberen, aanvankelijk van terracotta, werden in beton vervangen.
De kerk heeft een gaaf, geheel wit gepleisterd neogotisch interieur, met kruisgewelven die kenmerkend voor de Willem II-gotiek in hout zijn uitgevoerd. Bundelpijlers met bogen scheiden het middenschip van de zijbeuken, waarin ter halver hoogte galerijen met balustraden zijn opgehangen. Bij de restauratie in 1964-'65 zijn de galerijen wit geverfd, evenals de neogotische houten scheidingswand tussen schip en koor en de bijbehorende overhuifde banken aan weerszijden van de neogotische kansel. De koperen lezenaar op de kansel dateert van 1785. Het balustrade-orgel met neogotische kast werd in 1843 door J. Bätz vervaardigd. In de westmuur van het schip bevindt zich de, bij de restauratie opgegraven, gebeeldhouwde hardstenen grafzerk van Lodewijk Adriaan van Nassau, heer van Zeist (†1742), die als enige van zijn familie te Zeist werd begraven.