De kern van de buitenplaats Zandbergen (Amersfoortseweg 18) is een blokvormig landhuis met hoekpilasters, uit het einde van de zeventiende eeuw. De met gebogen zijden uitgebouwde middenpartij van de voorgevel heeft in het midden een ingangspartij in Lodewijk XIV-stijl, voorzien van een brede trap.
Bij een verbouwing in 1920 door J.W. Hanrath kregen de vensters een roedenverdeling in 18de-eeuwse trant.
De bijbehorende overplaats werd in 1860 een landschapspark, volgens een ontwerp van H. Copijn.In de tuin staat een folly (‘Het Keienhuisje’), uit ongeveer 1860; in de gevel zit een jaartalsteen met gefingeerde datum MDCC (1700) en een wijzerplaat met gefixeerde tijd. Aan de kant van de Ericaweg staat op een heuvel een ijskelder, gebouwd omstreeks 1860; de oorspronkelijk daarop geplaatste watertank heeft men in 1976 gedemonteerd. In 1900 liet cacaofabrikant J. Blooker de overplaats reorganiseren en nam hij haar in exploitatie als villapark, genaamd Blookerpark. Aan het einde van de overplaats van Zandbergen, in de as van de Gezichtslaan, verrees in 1912 de buitenplaats Rodichem (Park Rodichem 1-2), in opdracht van J.C. Soeters en naar ontwerp van F.A.
Bodde. Het tuinontwerp was van H. Copijn. Op enige afstand staat een voormalige portierswoning. Dijnselburg (Amersfoortseweg 10) is een buitenplaats waarvan het hoofdgebouw dateert uit 1883. Het vervangt een gebouw uit 1854 dat in 1883 werd gesloopt. Het nieuwe pand werd in vroege neorenaissance-vormen ontworpen door J.G.
Wentink voor Jhr. C.F.A. Roëll. Het landschapspark dateert in opzet nog uit 1854. Het herenhuis Beukbergen (Amersfoortseweg 59) werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van G.C. Bremer.
A.H. Baron Sloet van Marxveld liet het bouwen op de plaats van het 17de-eeuwse buiten Beukbergen. Het ontwerp is geïnspireerd door de Engelse landhuisbouw, zoals vooral zichtbaar is aan de zware schoorstenen in Tudor-stijl.