Gepubliceerd op 02-01-2020

Boerderijen in Wijk bij Duurstede

betekenis & definitie

Van het sterk agrarische karakter van Wijk bij Duurstede getuigt een groot aantal stadsboerderijen, met name langs de Achterstraat. Bijzonder is het pand Achterstraat 18, een stadsboerderij uit 1495 en daarmee waarschijnlijk de oudste in Nederland bewaard gebleven boerderij.

Het oudste deel is een eenlaags dwars huis met opkamer. Origineel in het interieur zijn de kelder met tongewelf, de spiltrap, de moerbalken met sleutelstukken en de kap met drie gestapelde jukken. De voorgevel is later gepleisterd en voorzien van schuifvensters. Aan de Singel (nr. 12) staat Bouwlust, een grote langhuisboerderij met rijke geveltopdecoratie uit 1895. Het gebouw werd in opdracht van H.G. Dam ontworpen door architect A.

Pothoven uit Leusden. De langhuisboerderij Voorwijk (Zandweg 182), uit het laatste kwart van de 19de eeuw, valt op door zijn natuurstenen hoekblokken en houten chalet-achtige sierconstructie. De familie Heiligenberg liet in 1914 de Adrianahoeve (Lynden van Sandenburgweg 3) bouwen, een monumentale krukhuisboerderij naar ontwerp van M.J. Denekamp.

Dankzij een voorspoedige ontwikkeling van de landbouw in het Kromme Rijngebied konden in de tweede helft van de 19de eeuw vrij veel grote boerderijen verrijzen. Een monumentaal voorbeeld is De Eng (Middelweg Oost 1), een langhuisboerderij voorzien van een torentje. Ook de eind 18de-eeuwse boerderij Vogelpoel (Wijkersloot 7-7a) werd in de 19de eeuw voorzien van een toren. Beide boerderijen hebben nog een oudere omgrachting. De Wijkersloot is één van de twee belangrijke boerderijlinten in de omgeving van Wijk bij Duurstede. De meeste boerderijen dateren daar uit de tweede helft van de 19de- of het begin van de 20ste eeuw, zoals de dwarshuisboerderij Wijkersloot 17 en de langhuisboerderij Wijkersloot 25.

Een tweede boerderijlint ligt langs de Rijndijk waar de boerderijen aan de voet van de dijk zijn gesitueerd. De dwarshuisboerderij Rimmegen (Rijndijk 2) dateert uit de 16de eeuw.

< >