Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. Vrouwenhuis in Zwolle

betekenis & definitie

Het voorm. Vrouwenhuis (Melkmarkt 53), een tehuis voor alleenstaande vrouwen van protestantse huize, werd in 1742 gesticht in een door Aleida Greve bij haar overlijden geschonken gebouwencomplex tussen Melkmarkt, Korte Kamperstraat en Voorstraat. Van het hoofdpand aan de Melkmarkt dateert het voorhuis in de kern uit het midden van de 14de eeuw; de kapconstructie is deels nog uit die tijd.

De kelder met troggewelven op gordelbogen is iets jonger. Het achterhuis kwam omstreeks 1414 tot stand.

De maniëristische trapgevel aan de voorzijde dateert van omstreeks 1640 en heeft zijn top verloren. Een gevelsteen memoreert de stichting van het Vrouwenhuis.Tot de oudste delen van het complex behoren verder nog een omstreeks 1464 gebouwd pand aan de oostzijde van het achterhuis en het pand Voorstraat 44, gebouwd in 1487. Pieter Soury en zijn vrouw Aleida Wolfsen lieten tussen 1675 en 1682 de ruimte tussen het huis aan de Melkmarkt en dat aan de Voorstraat dichtbouwen. Ter verbinding van de verschillende delen van het complex werd kort na 1682 langs de oostzijde van dat bouwdeel een gang gemaakt. De sfeervolle gang heeft een gedrukt houten tongewelf en is versierd met houtsnijwerk van Hermannus van Arnhem. Van zijn hand is ook een omstreeks 1683 vervaardigde schouw met het alliantiewapen van de families Soury-Wolfsen. Bij een verbouwing van het complex in 1742-'43 werden diverse muren om hygiënische redenen bekleed met witte tegels.

De ‘steenen kamer’ aan de Melkmarktzijde kreeg in 1885 een felgekleurde betegeling met geel, zwart en rood gekleurde tegels. De Regentenkamer heeft een inrichting met imitatie-goudleer uit die tijd. In 1891 volgde een verbouwing naar plannen van F.C. Koch en in 1920 voegde men aan de Voorstraat nog een buurpand met achterliggend perceel toe. De gebouwen van het in 1984 opgeheven tehuis zijn in 1986-'88 gerestaureerd naar plannen van J. Kristinsson.

< >