Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Oldenhof in Vollenhove

betekenis & definitie

De Oldenhof (Oppen Swolle 7), ten zuidoosten van Vollenhove, is een omgrachte havezate. Het tweebeukige pand met kelder, twee bouwlagen en een afgeplat zadeldak, heeft een 17de-eeuwse oorsprong.

Omstreeks 1635 liet Gerhard Sloet een huis bouwen dat uiteindelijk in 1776 in het bezit kwam van Jan Arend Godert de Vos van Steenwijk. Deze liet het geheel moderniseren en van schuifvensters voorzien.

Uit deze tijd dateert de oostgevel, die is voorzien van een dubbele toegangsdeur met omlijsting in Lodewijk XVI-stijl. In 1825 kwam het in handen van J.W. baron Sloet van Oldruitenborgh.

Hij liet kort na 1833 een grote verbouwing uitvoeren. Daarbij verrees aan de westzijde op de plaats van een bestaande ‘uitlucht’ of erker een grotere nieuwe uitbouw met zitkamer.

Verder kregen de vensters persiennes en inwendig de hal een nieuwe trap. In 1904 kwam de havezate in bezit van G.

Sloet van Marxveld, wiens familie het in 1976 liet restaureren naar plannen van H.J. Meijerink.

Op het voorplein bevinden zich zes 18de-eeuwse natuurstenen piëdestals, waarvan één met een leeuw die het wapen van Vollenhove draagt.

Het toegangshek stamt uit 1826.

Het park rond het huis werd omstreeks 1800 aangelegd en later in de 19de eeuw van landschappelijke elementen voorzien. Nabij de havezate staat een boerderij (Oppen Swolle 5) op L-vormige plattegrond met schuur, bakhuisje en grote kapschuur uit 1788.

In het weiland tegenover de boerderij bevindt zich een 19de-eeuwse houten duivenslag, geplaatst op vier staanders en voorzien van een tentdak.

< >