De Hoven. Dit stadsdeel aan de Veluwe-zijde van de IJssel wordt in de volksmond ook de Worp genoemd.
Het gebied bestaat uit de Bolwerksweiden, het Stadsland en De Hoven. De westgrens wordt gevormd door een oude nevenstroom van de IJssel, de Oude IJssel.
De huidige Twelloseweg ontstond in 1382 als grens tussen De Hoven en de Steenen Kamer (gemeente Voorst, Gelderland) en eindigde op de plaats waar in 1599 de schipbrug kwam te liggen. De Hoven werden in 1631 aangelegd ter compensatie van de door de nieuwe vestingwerken van Deventer verloren gegane tuinen.
Het gebied werd daartoe opgedeeld in kavels ter grootte van 200 maal 200 voet, of de helft daarvan. Toen men in 1813 Deventer in staat van verdediging bracht, ruimde men alle bebouwing en bebossing om een vrij schootsveld te krijgen.
In 1815 volgde wederopbouw van park en tuinen. Na opheffing van de vesting Deventer in 1874 verschenen de eerste stenen tuinhuisjes met hooggelegen tuinkamers en werd het een gebied van verpozing voor de gegoede Deventer burgers.
In 1932 kwam de Veluwse bandijk tussen De Hoven en het Worpplantsoen te liggen en verrees langs de tuinstraten woningbouw. De meeste tuinhuisjes zijn inmiddels verdwenen en ook van de diverse uitspanningen en sociëteiten zijn slechts restanten bewaard gebleven.
De R.K.
St.-Radboudkerk (Twelloseweg 4) is een brede zaalkerk met flauw hellend schilddak en dakruiter, gebouwd in 1960-'61 naar plannen van F.
Bodifée op de gewelfde kelders van de oude buitensociëteit ‘De Eendracht’. Het voorm.
Wapen van Deventer (Worp 2) is een in 1860-'62 gebouwd pand op H-vormige plattegrond, waar omstreeks 1905 een serre tegenaan werd gebouwd. Het hotel-restaurant, ook lange tijd bekend als ‘IJsselhotel’, was een geliefd uitgaanscentrum.
Hetvoorm. woonhuis met pakhuis (Worp 10) is omstreeks 1850 vermoedelijk als de Sociëteit de Oude Collegietuin gebouwd en werd in 1873 tot villa verbouwd. Het aangebouwde pakhuis stamt uit omstreeks 1910.
De voorm. Nieuwe Buitensociëteit (Twelloseweg 2) is een in chaletstijl gebouwd pand onder flauw hellend zadeldak met een latere voorbouw.
Na een in 1886 bekroonde prijsvraag werd het in 1888 gebouwd naar plannen van J. Verheul Dzn.
Dit geschiedde onder beheer van het sociëteitslid M. van Harte.
Het verving de door hem in 1859 gebouwde buitensociëteit aan de Langestraat.
Tegenwoordig is het als bowlingcentrum in gebruik. Van de woonhuizen werd de vrijstaande neoclassicistische villa Bolwerkshof (Bolwerksweg 10) met verhoogde middenpartij gebouwd in 1858.
Vergelijkbaar van vorm en stijl, maar dan met mezzanino-verdieping, is Worp 83 uit omstreeks 1875. Iets rijker van vorm en eclectisch van stijl is Ons Huis (Twelloseweg 12).
Het in 1900 gebouwde herenhuis Twelloseweg 1 heeft een neoclassicistische opbouw en jugendstildetails. Musis Sacrum (Worp 109) is een tot woning omgebouwd sociëteitsgebouw in chaletstijl uit omstreeks 1900.
Eveneens in chaletstijl is de villa Twelloseweg 5 uit 1906 en het parkgebouwtje Oud Tivoli (Twelloseweg 3) uit dezelfde tijd.Van de karakteristieke tuinbebouwing is maar weinig bewaard gebleven. De nu ingebouwde Parkhoeve (Langestraat 118) is het best bewaarde voorbeeld van een tuinhuis met hoger gelegen tuinkamer. De theekoepel Langestraat 134 werd omstreeks 1860 gebouwd en staat nu in de tuin achter een huis uit de jaren dertig. De tot woonhuis uitgebreide tuinkoepel Worp 69 zal omstreeks 1875 gebouwd zijn, het paviljoentje Twelloseweg 8 stamt uit 1898. Andere voorbeelden zijn Vonderstraat 117 en Rozenstraat 44.
De Bolwerksmolen (Bolwerksweg 6) is een achtkante gepotdekselde stellingmolen op houten onderstuk, overgaand in een aan weerszijden uitstekende, langwerpige houtzaagschuur met drie zaagramen. De houtzaagmolen is in 1863 gebouwd en kreeg in 1872 een nieuwe bovenas. Hij is in 1974-'76 gerestaureerd. Nabij de molen ligt de molenkolk voor het nathouden van het hout. De molenaarswoning ‘In de Vreugd’ (Bolwerksweg 8) stamt eveneens uit 1863. In de nabijheid liggen de verplaatste natuurstenen resten van een der beide torens die aan de Worpzijde de toegang tot de voormalige schipbrug markeerden.
Het park De Worp (De Worp ong.) werd in 1699 aangelegd als plantage. In 1813 werden de lindebomen gerooid, waarna in 1815 een nieuwe aanleg in Engelse landschapsstijl volgde met veel populieren naar plannen van A. van Leusen. In 1853 werd in het park een inmiddels verdwenen muziektent gebouwd en later het voorm. Wapen van Deventer.