Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Paaslo

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Binnenweg 2) is een driebeukige pseudo-basilicale kerk met smaller, driezijdig gesloten koor en een geveltorentje met gesloten dakstoel en ingesnoerde spits. De middeleeuwse kerk is in het eerste kwart van de 16de eeuw vermoedelijk geheel herbouwd, in de 17de eeuw gewijzigd en in 1864 hersteld.

Het geveltorentje stamt ook uit dat laatste jaar. De kerk is in 1953-'55 gerestaureerd naar plannen van H.J.

Meijerink uit Zwolle, waarna de vensters van de zijbeuken recentelijk op onoordeelkundige wijze zijn vernieuwd. Inwendig bestaat de kerk uit een driebeukige gebintconstructie, die veel overeenkomsten vertoont met die van een grote hallenhuisboerderij.

In plaats van ankerbalkgebinten zijn evenwel dekbalkgebinten toegepast. In het schip dienen de gebintdekbalken als moerbalken voor de kinderbalken die het plafond dragen.

Ter hoogte van de korbeelaanzetten bevindt zich de draagconstructie van de zijbeuken. De sleutelstukken hebben een laat-gotisch peerkraalmotief.

In de vloer van het koor liggen een altaarplaat van rode Bremer zandsteen en de grafzerk van Epo van Bootsma (†1678), gecommitteerde van de Friese staten in Den Haag, en zijn vrouw Frouck van Donia. Het orgel werd in 1920 gebouwd door de firma P. van Dam.

Rondom het gebouw ligt een kerkhof afgesloten door een droge kerksloot en een laat19de-eeuws toegangshek. Op het kerkhof bevinden zich een baarhuisje uit omstreeks 1890 en het graf van de dichter J.C.

Bloem (†1966).

< >