De abdij Sion (Vulikerweg 6), gelegen ten noordoosten van Diepenveen, is een grotendeels uit 1889-'90 stammend gebouwencomplex, ontstaan nadat in 1883 cisterciënzer monniken van de St.-Benedictusabdij te Achel in België zich in deze omgeving vestigden. De door de toen kerkvijandige houding van de Belgische overheid verdreven broeders vonden tijdelijk onderdak in het buurtschap Averlo, in de in 1775 nieuw gebouwde havezate Vrieswijk.
In 1862 kwam de havezate in bezit van de Zwolse advocaat E.L.A. Vos de Wael.
Vrieswijk werd in 1936 geheel gesloopt. Enkel het koetshuis (Raalterweg 14-16) uit 1841, nu Frieswijk genoemd, is bewaard gebleven.
Met financiële steun van de Deventer industrieel A.L. van der Lande konden de monniken in 1889 het noordelijker gelegen erve De Vulik verwerven. Op dat terrein, uitgebreid met het aangrenzende goed Het Leeuwen, dat tot 1865 aan H.
Ankersmit toebehoorde, werd in 1889-'90 een klooster gebouwd naar plannen van G. te Riele. Het in neogotische vormen uitgevoerde complex heeft een poortgebouw met spitsboogvormige toegang, voorzien van een gietijzeren beeld uit 1915 van St.
Michaël en de draak. Aan de westzijde sluit de gastenkapel aan, met haaks daarop een gastenverblijf.
De hierachter gelegen en eveneens in 1889-'90 gebouwde kloosterkerk is een sobere neogotische kruiskerk met een kleine houten dakruiter met slanke spits op de kruising. In 1911 werd het mannengasthuis gebouwd en in 1913 volgde aan de westzijde van de kerk de bouw van de kapittelzaal naar plannen van A. van Hattum.
Deze ontwiep ook de in hetzelfde jaar gebouwde gastentribune in de kerk.In de Eerste Wereldoorlog was het klooster een toevluchtsoord voor de religieuzen van de moederabdij te Achel. In 1935 werd het klooster tot abdij verheven en ter gelegenheid daarvan kreeg de kerk nieuwe koorbanken naar ontwerp van A. Vosman, uitgevoerd door H. Wagemans uit Roggel (Limburg). Verder kreeg de kerk twee nieuwe altaren, gebrandschilderde ramen naar ontwerp van R. Smeets en een Mariabeeld van W.A.M.
Harzing; in 1938 plaatste men nog een orgel gemaakt door de firma L. Verschueren te Heijthuizen (Limburg). Eveneens in 1938 volgden naar plannen van A. Vosman de bouw van een nieuwe vleugel, refter, kruisgang en bibliotheek, in vormen van de vroege gotiek. Tot de bijgebouwen behoort de door de broeders bestierde boerderij ‘De Vulik’, die in oorsprong uit 1740 zou stammen.