Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Broerenklooster in Zwolle

betekenis & definitie

Broerenklooster (Aan de Stadsmuur 88) is een in

1465-'93 gebouwd dominicanerklooster, bestaande uit een kloostergang langs de noordmuur van de kerk en drie vleugels met kloostergang rondom een kloosterhof. Na de reformatie, in 1580, kregen de vleugels van het klooster verschillende bestemmingen, onder meer katoenspinnerij, zeepfabriek en kazerne. In 1975-'78 zijn de toen al sterk verbouwde kloostervleugels naar plannen van Th.G. Verlaan en G. Nijhof grotendeels vervangen door nieuwbouw ten behoeve van de huisvesting van een conservatorium. Van de oorspronkelijke bouwmassa bleven het muurwerk en enkele kruisgewelven van de kloostergang langs de kerk, de westvleugel en het muurwerk van de noordoosthoek deels bewaard. De noordvleugel en het grootste deel van de oostvleugel zijn in aangepaste stijl geheel nieuw opgebouwd. De spitsboogopeningen van de pandhof kregen moderne vensters. De laat-middeleeuwse westvleugel heeft drie bouwlagen en een schilddak. De gevels zijn later voorzien van schuifvensters en aan de buitengevel vertoont een sluitsteen op een dichtgemetselde poort het jaartal 1821. Het laat-middeleeuwse bouwdeel in de noordoosthoek heeft gevels met kruisvensters en spitsboognissen en een zadeldak tussen tuitgevels.

Iets terzijde van de noordwesthoek van het klooster staat de voorm. Librije (Broerenkerkplein 13-15), een omstreeks 1467 opgetrokken, onderkelderd gebouw met zadeldak tussen puntgevels. Oorspronkelijk was het gebouw langer en sloot het aan op de gebouwen rond het pandhof. Het is van 1757 tot 1899 als synagoge in gebruik geweest. Bij de ingrijpende restauratie in 1901, naar ontwerp van P.J.H. Cuypers, is nogal vrij omgesprongen met de resterende bouwsporen.

Tegen de oostgevel verrees een lage traptoren. De vensters, de keldergewelven en de balklagen zijn gereconstrueerd, de kapconstructie bleef deels behouden. Op het dak liggen linksdekkende pannen. Het gebouw dient nu als kunstzaal en restaurant.

< >